Floor 4-asser voor John van Limpt

John van Limpt Transport uit Lage Mierde heeft een unieke nieuwe oplegger. De uitschuifbare oplegger heeft vier assen, waarvan er drie hydraulisch gestuurd worden. Samen met besturingsleverancier Tridec organiseerde Pacton trailers uit Ommen de RDW-tests en -toelating voor de kraantrailer, die letterlijk enig in zijn soort is.

John van Limpt bezit reeds enige jaren een uitschuifbare Floor-kraantrailer van Pacton met drie gestuurde. Drie-assers met drie gestuurde assen zijn niet uniek. De huidige door John van Limpt aangeschafte vier-asser met drie gestuurde assen is dat wél. Omdat de trailer bijna een meter korter is dan standaard, zijn de asafstanden anders dan ooit eerder gebouwd. Hierdoor moest de besturing eerst aangemeld en getest worden voor RDW-goedkeuring. 

Korter is beter 

Van Limpt wist precies wat hij wilde. Een robuuste trailer met vier gelijkwaardige assen, de eerste als liftas en de overige hydraulisch gestuurd. De trailer moest (ingeschoven) met 12,65 meter bovendien bijna een meter korter zijn dan standaard. Van Limpt: "Een trailer is altijd te groot voor zijn omgeving. Gezien het efficiënte vervoer van onze (deel)ladingen en de benodigde ruimte voor de kraan, was 12,65 meter een goede keuze. Een laadlengte van 11 meter - de overige lengte is voor de kraan - komt goed uit wanneer we 5-meter producten rijden. Vangrails zijn over het algemeen 12 meter, dan schuiven we uit. Als we constructiematerialen rijden, hebben we soms liggers tot wel 20 meter. Ook die laden en lossen we gewoon zelf." 

Gekeurd 

Van Limpt deed navraag bij meerdere trailerbouwers voor de productie van zijn maatwerk trailer. Hij kreeg bij allemaal nul op het rekest. Er kon geen kraanspoor van 1.30 meter geleverd worden, de ontheffing voor Duitsland was niet mogelijk, of men voorzag problemen rond de kortere vierassige trailer, omdat de asafstanden dichter op elkaar moesten komen. Pacton Trailers uit Ommen ging wél voor hem aan de slag en leverde een bijzondere vierassige en uitschuifbare Floor-trailer, met drie hydraulisch gestuurde assen, geheel naar wens van Van Limpt. De eerste as van de nieuwe trailer is star uitgevoerd met een aslift. De drie achterste assen zijn hydraulisch gedwongen gestuurd middels schamelbesturing. Het was, gezien de asafstanden, de eerste in zijn soort. In Lelystad werd de trailer uitvoerig getest en gekeurd op de testbaan aldaar. Het resultaat is een unieke, gestuurde, vierassige en uitschuifbare kraantrailer. 

Zwaargewicht 

Het luchtgeveerde, uitschuifbare chassis heeft een lengte van 12,65 meter ingeschoven en 19,15 meter in uitgeschoven toestand. Het schuifdeel bevindt zich vlak achter de steunpoten. De 24 ton/meter kraan staat op het achterdeel en is als chassisloper mobiel over de 8,5 meter lengte kraanspoor - van 1,30 meter breedte - van het achterdek. Gezien de over het algemeen lange ladingen de optimale oplossing in deze configuratie.

Voor Van Limpt is de nieuwe trailer zijn toelaatbare gewicht in goud waard. Met een asdruk totaal van 36.000 kg en een koppelingdruk van 18.000 kg wordt een totaal toelaatbaar gewicht bereikt van 54.000 kg. Technisch gezien verdraagt de trailer veel meer, namelijk een indrukwekkende 48 ton asdruk, vanwege de 12-tons assen en een koppelingsdruk van 30 ton. De Scania-trekker van Van Limpt is echter gekeurd op 66 ton, dus op vergunning en op eigen terrein is dit het maximum.

Van Limpt vertelt nuchter: "Ik wil de trailerassen nog laten goedkeuren voor tien ton per stuk. Ik had er dus ook lichtere assen onder kunnen zetten, maar ja, ik had het al besteld. En we zijn zo wel maximaal flexibel en robuust. We werken regelmatig met rijplaten bij bijvoorbeeld festivals. Dan regelt de chauffeur de besturing met afstandsbediening vanaf de kraan. Ook onze enige jaren geleden aangeschafte, uitschuifbare Pacton/Floor kraantrailer met 3 assen, heeft 12-tons assen die goedgekeurd zijn op tien ton per as. De nieuwe vierassige trailer komt voor een groot deel overeen met de drieassige. De lengte is hetzelfde, de assen zijn hetzelfde én zelfs het leeggewicht van beide trailers is eender. Dat komt doordat de drieasser een 30 ton/meter kraan heeft en de nieuwe vierasser een 24 ton/meter." 

Robuust 

De nieuwe Pacton/Floor kraantrailer beschikt ruimschoots over led-verlichting, waaronder lampen en werklampen, zijlampen en breedtelichten. De trailervloer is van 4mm Hardox-staal. Het stalen kopschot is 1,20 meter hoog met TUV-certificaat. Er zijn aansluitingen voor breedteborden, een tweetal rvs-kisten en een stophoutbak. Er zijn naar wens van Van Limpt meerdere series rongkokers aangebracht, alsook bindogen in de kantbalk. Er is SKF-vetsmering op de stuurdelen en de assen, een rangeertrekhaak en een Orlaco-camera aan achterzijde.

Dubbellucht

Van Limpt voor de uitvoering in dubbellucht, met 16 Alcoa aluminium velgen, 22,5 x 7,5. "We hebben te veel problemen gehad met enkellucht. Daar was ik helemaal klaar mee. Als je bijvoorbeeld een klapband krijgt met enkellucht, dan sta je meteen naast de (snel)weg. Met een uitvoering in dubbellucht kun je altijd nog normaal van de weg komen."  

DEEL HET

Meer over...