Finnen testen trailer van 19 meter

In Finland worden kwesties in het wegvervoer gewoon opgelost door het toegestane GVW te verhogen. Dit leidt er onder meer toe dat er niet alleen combinaties met dubbele trailers worden getest. Ook wordt er getest met trailers tot 19 meter lang!

Het rijden met dubbele trailers in Finland, waar het GVW moeiteloos werd verhoogd naar 76 ton om dit mogelijk te maken, proberen vervoerders ook andere opties uit. Een voorbeeld is deze 19 meter lange vijfassige trailer van vervoerder Vähälä. Of dat Fins is voor 'Walhalla' weten we niet, maar we kunnen ons voorstellen dat chauffeurs hier best eens mee willen rijden. Het totaalgewicht bedraagt hier 64 ton, wat dus inhoudt dat het bedrijf hiermee ook in Zweden overal de weg op mag. In dat land rijden al sinds 2014 extreem lange opleggers met een lengte tot 19,70 meter. Die nemen dus in één keer 48 Europallets mee op één laag. Het bericht meldt het niet, maar we kunnen ons voorstellen dat de voorste en de achterste as van de trailer gestuurd moeten worden.

Zweden

In Zweden wordt door meubelbedrijf Kinnarps een test uitgevoerd met twee middenas aanhangwagens die leiden tot een combinatielengte van 27,35 meter. Daarmee kan Kinnarps de helft meer lading meenemen. De vervoerder rijdt vaste ritten en probeert met deze mogelijkheid een truck van de weg te halen, op dagelijkse basis. Het GVW van de combinatie bedraagt 64 ton en het laadvolume van de drie 7,82 meter laadbakken is 130 kuub. Kinnarps mag vijf jaar met deze combinatie rijden.  

DEEL HET