Ewals verwerft patent op XLS-trailer

Trailerbedrijf Ewals uit Tegelen ontwikkelde in 2013 een veelzijdig nieuw type trailer met specifieke kenmerken. Deze trailer was vooral bedoeld voor volumevervoer. Inmiddels is op de nieuwste versie, de XLS, patent verleend.

De volumetrailer van Ewals kan door de grote trailerfabrikanten van Europa gebouwd worden. Een punt van verschil is dat de zeilen zijn versterkt met behulp van verticaal ingestoken aluminium planken. De Duitse autoriteit die gaat over ladingzekering heeft deze constructiewijze zo goedgekeurd. De speciale zeilen zijn ontwikkeld door Roland International.

In feite zijn er in het gehele voertuig geen losse onderdelen, zegt Roland. Dit heeft volgens het bedrijf verschillende voordelen: Het neutraliseert het risico dat de chauffeur niet kan laden door het ontbreken van horizontale planken; Het XL-certificaat is altijd geldig (er ontbreken geen onderdelen); Er kunnen geen ongelukken gebeuren bij het verwijderen van planken op hoogte; Het niet hoeven verwijderen en opnieuw plaatsen van de horizontale planken verhoogt de efficiëntie met 20-40 minuten per stop, zegt Roland.

Kenmerk is dat de zijwanden van de trailer ook geschikt zijn voor vervoer over het spoor. Dat vergt aanpassingen om een geladen trailer van de weg te tillen en op een wagon te zetten. Verder is er een schuifdak aangebracht om eenvoudiger te kunnen laden en lossen.

Ewals heeft nu zelf meer dan 2500 trailers van dit XLS-type rijden. op een vloot van in totaal 3400. Nog eens 2000 van zulke trailers rijden bij andere bedrijven. 

DEEL HET