Engeland start grote LZV proef

Het Verenigd Koninkrijk start dit jaar nog een grootschalige proef met LZV combinaties. Voor vervoerder Dick Denby is dat een overwinning na een twintig jaar lange lobby.

Dick Denby is een Britse vervoerder die al twintig jaar lang een lobby voert voor de invoering van de LZV. Denby investeerde jaren geleden al in een Link trailer, waarmee hij veel demonstraties deed voor collega’s en voor beleidsmakers. Nu, twintig jaar na dato mag hij eindelijk de weg op voor de eerste proeven op de openbare weg met 25,25 meter en 44 ton in een proef met maximaal 3000 combinaties.

Denby is jaloers op het Nederlandse succes met de Ecocombi, en misschien zat het wel juist in die naam dat de Nederlandse proeven de zegen kregen van de politiek. Dick Denby heeft het concept van de 25,25 meter lange combinaties al die jaren gepromoot, en in 2012 maakte hij zelfs een eerste rit naar Nederland met zijn B-Double. Dat kon uiteraard alleen maar door met twee trekkers naar de boot te rijden waarna op het haventerrein de B-Double combinatie werd samengesteld. Of- en hoe Denby aan de Nederlandse eisen van goedkeuring en scholing van de chauffeur voldeed vertelt het verhaal niet, maar de rit was succesvol.

Tot 60 ton

The Britisch Department for Transport, kortweg DfT genoemd, heeft nu plannen voor een grootschalige proef in het Verenigd Koninkrijk met maximaal 3000 (!) 25,25 meter combinaties met een totaal gewicht tot 44 ton. Daarbij vervult Denby Transport een belangrijke rol want eindelijk mag de, inmiddels ruim tien jaar oude Link trailer legaal de weg op als demo voor collega vervoerders, maar ook om de infrastructuur te testen.

De beslissing van DfT komt na een onderzoek die het ministerie hield onder Britse vervoerders over de mogelijkheden van de LZV. Maar liefst 80% van de ondervraagde bedrijven gaf aan serieus belangstelling te hebben voor het concept. Dick Denby is blij met dit resultaat en hij is er van overtuigd dat er nog meer bedrijven overtuigd zullen raken als ze de mogelijkheden van de B-Double combinatie zien. De combinatie van Denby krijgt een vrijstelling voor 44 ton, maar er wordt serieus gekeken naar de toelating van 60 tons combinaties.

De argumenten voor de inzet van 25,25 meter lange combinaties met totaal toegelaten gewichten tot 60 ton past in de visie van de Britse overheid voor minder CO2 uitstoot en minder congestie op de snelwegen. Details over de verdere invulling van de proef zijn op dit moment nog niet duidelijk, en ook over grensoverschrijdend verkeer wordt nog nergens gesproken.

Overigens rijden de Britten al sinds 2012 met extra lange opleggers van 14,60 of zelfs 15,65 meter lengte. Ook dat begon als een proef maar inmiddels zijn deze lange opleggers in wetgeving is verankerd. Opvallend is wel dat het VK juist na de loskoppeling van Europa ineens de Europese LZV ambities lijkt te omarmen.

DEEL HET