Eerste Pacton trailer voor eigenrijder Arjan van Brakel

Arjan van Brakel uit Nieuwleusen is zo'n 13 jaar werkzaam als chauffeur, waarvan de laatste vier jaar voor zichzelf. Hij komt veel op krap bemeten locaties, zoals boerenerven, bouwplaatsen, campings en renovatieprojecten. "Heel vaak heb ik gedacht, ik kom hier nooit meer weg." Juist daarom hield Van Brakel al jaren een lijstje bij met de benodigde specificaties voor zijn eigen oplegger. Recent leverde Pacton Trailers zijn ideale drie-assige schuifzeilentrailer af. "Fluitend draai ik nu over krappe erfjes heen!"

De nieuwe Pacton schuifzeilentrailer is Van Brakels eerste eigen oplegger. Eerder reed hij met trailers van de opdrachtgever. De nieuwe Pacton-trailer (type TPD.345.T-EKP1) heeft drie assen, waarvan twee assen gestuurd. Met een koppelingsdruk van 15 ton en een asdruk totaal van dertig ton ontstaat een totaal toelaatbaar gewicht van 45 ton. Alle assen zijn widespread geplaatst. De nieuwe oplegger wordt gebruikt in combinatie met een DAF XF Super Spacecab, met 460 pk.

Van Brakel wordt veel ingeschakeld door een bevrachtingskantoor. Hij werkt met regelmaat zes dagen van de week en verzorgt veel 'kooi-aap' transporten van bijvoorbeeld droge mortel, kunstmest, gipsplaten, staal en hout. De lading is divers, maar altijd zwaar van gewicht. "De oplegger wordt echt maximaal belast in mijn dagelijkse praktijk. De afleverlocaties zijn even divers als de lading, maar heel vaak is het krap bemeten. Dan moet je regelmatig haaks om met de combinatie en dat resulteert in zware belasting. Mijn vorige trailer was een starre drie-asser; na vier jaar gebruik begon de hoofdbalk al te scheuren."

Gestuurd is superkeuze

“De twee gestuurde assen zijn een superkeuze, want weliswaar heb je een beetje 'uitzwaai', je draait niettemin gemakkelijk over krappe erven heen”, zegt Arjan. “Ik heb tientons assen van BPW; dat zijn dé assen. De voorste as is voorzien van een volautomatische aslift. Al met al zijn de gewichten en aslasten met deze widespread Pacton-trailer beter te verdelen. Met starre drie-assers kwam ik nog wel eens in problemen op dat gebied. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor 4 rvs-kisten. In de praktijk zie je vaak een stukje fietsenvanger, een kist en een stophoutbak, maar dat ziet er niet uit, vind ik. Nu is alles glad en strak, heb ik meer droge bergruimte én zijn gelijk de zijkanten afgeschermd. Het stophout blijft ook mooi droog zo én neemt geen vocht (gewicht) op. Voor de uitstraling én de gewichtsbeperking heb ik gekozen voor aluminium Alcoa DuraBright velgen."

Voor zware inzet

Waarom Van Brakel voor zijn eerste trailer een Pacton koos? "Ik had exact in mijn hoofd hoe de trailer moest worden en zo is hij ook gerealiseerd. Het klopt gewoon precies en het is fenomenaal werken met een Pacton. Het is daarbij een oer-Nederlands product, in mijn specificatie gebouwd voor de Nederlandse markt; ik mag met mijn zware ladingen toch de grens niet over.

Wat één van de beste opties was waarin hij geïnvesteerd heeft, wil Van Brakel graag vertellen. "De pneumatisch uitschuifbare kokers voor bevestiging van de kooi-aap meeneemheftruck. Dat heb ik toch 3,5 jaar lang niet gehad en wát een verademing. Ik had laatst 26 adressen met maismest; geloof me maar dat het de investering waard is."

Schuifkap

De schuifzeilenoplegger voor Van Brakel is ruimschoots voorzien van led-verlichting, waaronder DAF led-achterlichten, en rondom voorzien van werklampen. Voor het compartimenteren en fixeren van de diverse lading van Van Brakel zijn er schuifrongen, in het randprofiel 2x 25 TÜV-gecertificeerde bindogen (capaciteit 2,5 ton), 2x 8 rongkokers in het randprofiel en 2 rongkokers links en rechts naast de hoofdligger ten bate van een separatieschot. De vier rijen vurenhouten huifplanken zijn te plaatsen op 40 mm, 700 mm, 1.150 mm, 1.600 mm en 2.050 mm vanuit de vloer. De huifplanken zijn tevens drie-hooggestapeld op vloerhoogte te plaatsen. De trailer is voorzien van Groeneveld Centrale Vetsmering, gemonteerd op het besturingssysteem en de assen. De schuifkap van de trailer kan naar voren (met meeschuivende, klapbare achterbalk) en naar achteren opengeschoven worden. Op de schuifzeilen staat een sympathieke 'reclame' voor Stichting Hoogvliegers (www.stichtinghoogvliegers.nl) waarvoor Van Brakel zich inzet als vrijwilliger.

DEEL HET

Meer over...