Duurzame vloer van Nooteboom: BambooTeq

Nooteboom komt met de BambooTeq vloer uit bamboecomposiet. Hiermee biedt Nooteboom een duurzaam alternatief voor de vaak hardhouten vloeren in opleggers- en diepladers.

Nu hardhout steeds schaarser en duurder wordt, zoekt Nooteboom naar alternatieven voor de productie van zijn vloeren in de trailers. Bamboecomposiet heeft zich inmiddels bewezen als een aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Hardhout is zeer sterk en gaat uitzonderlijk lang mee. Het heeft echter één belangrijk nadeel: de komende jaren wordt het steeds schaarser. De bomen, waaruit de hardhouten planken voor vloeren worden gezaagd, groeien heel langzaam; pas na 35 tot 50 jaar zijn de bomen kaprijp. Bovendien maakt Nooteboom alleen gebruik van het allerbeste hout uit de kern van de stam.

Die schaarste heeft ook gevolgen voor de prijs. Niet voor niets is Nooteboom al enkele jaren geleden gestart met een onderzoek naar alternatieven voor de huidige hardhouten laadvloeren. Belangrijk uitgangspunt was dat het alternatief minimaal dezelfde prestaties moest bieden als de huidige vloeren, maar liever nog met betere specificaties voor de toepassing in exceptioneel transport. Uit dit onderzoek kwam bamboecomposiet als beste alternatief uit de bus. Inmiddels heeft Nooteboom al bijna twee jaar een praktijktest lopen. De resultaten van dat onderzoek zijn uiterst positief.

Gewichtsbesparing

Een voordeel van bamboe is het lagere gewicht; per kubieke meter is bamboe met een vloerdikte van 30mm zoals toegepast op een Teletrailer wel 100 tot 300 kilogram lichter dan hardhout. Voor de vloer van bijvoorbeeld een vlakke oplegger wordt gemiddeld één kubieke meter hout gebruikt, waarmee toepassing van bamboe een aardige gewichtsbesparing oplevert. Een ander belangrijk voordeel is dat bamboe slechts 1 procent uitzet als het nat wordt; bij hardhout is dat 4 tot 5 procent. Ook heeft bamboe een licht hogere wrijvingscoëfficiënt dan hardhout. Omdat bamboe een composietmateriaal is, trekt het – ook na jarenlang gebruik – niet krom, zo wees de praktijktest inmiddels uit. Daarnaast is het een mooi product om te zien.

Ruim voorradig

Bijkomend voordeel is het feit dat bamboe – één van de snelst groeiende gewassen ter wereld – ruim voorradig is. Wereldwijd bestaan meer dan 1.500 soorten bamboe. Het soort dat BambooTeq gebruikt is zelfs de snelst groeiende plantsoort ter wereld. In enkele maanden kan deze bamboe een hoogte bereiken van 20 meter en langer; na vijf jaar is de bamboe kaprijp. Bij de productie ontstaat nauwelijks afval, omdat het gekapte materieel volledig wordt gebruikt. De gebruikte bamboe is verder grotendeels afkomstig uit het subtropische zuiden van China; een gebied waar geen reuzenpanda’s leven.

Exclusieve samenwerking

Om te komen tot bamboecomposiet wordt aan het bamboe onder andere een hars toegevoegd waardoor het zijn bijzonder sterke eigenschappen krijgt. BambooTeq ontwikkelde inmiddels uit gelamineerde lange stroken bamboe een eerste variant planken van 30mm dikte speciaal voor toepassing voor vlakke opleggers. Een tweede variant planken bestaat uit meerdere lagen en is leverbaar in 40mm en 50mm dikte. Deze variant is geschikt voor diepladers en semidiepladers.  In samenwerking met de leverancier zal Nooteboom de composietvloer voor het speciaal transport verder doorontwikkelen. Op dit moment is de composietvloer optioneel leverbaar voor een deel van het Nooteboom voertuigprogramma. Hoewel de bamboe vloer nu nog iets duurder is dan hardhout hebben klanten al brede interesse in bamboecomposiet getoond en is het ook al in diverse voertuigen toegepast. De verwachting is dat deze trend de komende jaren verder doorzet, vooral ook vanwege kleinere prijsverschillen in de toekomst en de nieuwe doorontwikkelingen van deze composietvloer.

DEEL HET