Duitse instantie wil snelle toelating e-trailers

Het Duitse Bundesverband eMobilität zou graag zien dat trailers die zijn voorzien van een elektriciteit genererende as snel worden toegelaten in heel Europa. Nu is de techniek er wel, maar staat een oude wet toelating in de weg. Dat meldt de RAI Vereniging.

Op de laatste IAA was veel te doen over e-trailers. Alle grote assenmerken en trailerbouwers kunnen nu een as aanbieden die tijdens het rijden elektriciteit genereert. Volgens toeleverancier ZF is hiermee een brandstofvoordeel tot zestien procent te behalen. Alleen is het probleem dat zulke assen binnen geen wettelijk kader vallen. In Duitsland willen za dat nu veranderen.

Het Bundesverband eMobilität (BEM) wil niet langer wachten als het gaat om geëlektrificeerde trailers: Na een raadpleging van de verantwoordelijke werkgroep, roept de vereniging het Bundesministerium für Digitales und Verkehr (BMDV) op om de nieuwe technologie in de bedrijfswagensector onmiddellijk goed te keuren.

Niets gebeurd

"We praten al sinds het begin van het jaar, maar er is niets gebeurd. De bedrijfswagensector zou onmiddellijk CO2-uitstoot kunnen besparen als e-trailers worden goedgekeurd, wat niet alleen om administratieve redenen gebeurt", zei BEM-bestuurslid en werkgroepleider Markus Emmert na het overleg in de vertegenwoordiging van de deelstaat Saarland.

Nieuwe voertuigcategorie

Tot nu toe is de elektrische aanhangwagen niet erkend in de Duitse regelgevende context en is de huidige voertuigregistratie in de Federal Motor Transport Authority (KBA, de Duitse RDW) niet voldoende. Volgens haar eigen verklaringen is de BEM daarom sinds het begin van het jaar actief betrokken geweest bij het creëren van een aparte voertuigcategorie voor e-trailers, het bevorderen van de creditering van de milieueffecten aan de tolheffing en het treffen van alle verdere voorbereidingen voor het eNumber-kenteken, evenals de aanpassing van de rijbewijsklassen of voertuigdocumenten.

Veel zuiniger

"Ons eerste prototype van de e-trailer is sinds 2018 in gebruik en heeft bewezen dat het brandstofbesparingen tot 16 procent en CO2-emissiereducties tot 13,5 ton per voertuig per jaar mogelijk kan maken", zegt Christiaan Verschueren, Global Head of System Solution Trailer, ZF Group. De fabrikant had op de bijeenkomst zijn e-trailer gepresenteerd. Volgens ZF zal trailertechnologie in de toekomst een doorslaggevende rol spelen bij het kostenefficiënter en dus concurrerender maken van het goederenvervoer over de weg. De elektrificatie van opleggers zal de energie-efficiëntie van bedrijfsvoertuigen naar een volledig nieuw niveau tillen.

e-trailers ondersteunen 

E-trailers hebben een eigen aandrijving en een onafhankelijk, extern oplaadbaar energieopslagapparaat. Volgens de BEM duwen ze niet, maar ondersteunen ze de combinatie, vergroten ze de actieradius en leveren ze een belangrijke bijdrage aan het besparen van klimaatschadelijke uitlaatgassen: in diesel- of benzinevoertuigen met 20 procent en meer. Volgens de vereniging worden geëlektrificeerde aanhangwagens vervoerd achter trekkende voertuigen zoals auto's, vrachtwagens, bussen of tractoren. "De categorie e-trailers omvat moderne e-caravanoplossingen voor milieuvriendelijk toerisme en elektromobiele oplossingen voor volledig digitaal zwaar transport.”

DEEL HET