Europa pleit voor langere combinaties en e-as

Het Europees Parlement heeft gestemd over het Greening Freight Package, waarin een reeks verordeningen zijn opgenomen voor duurzamere combinaties. De aangepaste en goedgekeurde versie van het project heeft met name betrekking op de lengte van voertuigen, het gewicht en elektrische aandrijving van trailers

Zo worden combinaties van 25,25 meter lengte met een totaalgewicht van 44 ton opgenomen in de EU regelgeving. Deze combinaties moeten worden toegelaten tot het vrije Europese Internationale verkeer, zonder dat daarvoor onderlinge overeenkomsten gesloten hoeven te worden. Het staat de landen vrij om individueel te beslissen over hogere tonnages en over de toelating van deze voertuigen.

Ook zou het testen van 32 of 34 meter lange combinaties, de Super Eco Combi dus, moeten worden vereenvoudigd. De EU zou toestemming geven voor dergelijke proeven tot vijf jaar, met de mogelijkheid voor een verlenging van drie jaar. Na deze testfase kan per land bekeken worden of dergelijke combinaties worden geïmplementeerd in de nationale wetgeving.

Verder zou de aslast van de trekas naar 12,5 ton moeten in verband met de zwaardere, elektrische aandrijving. Een omstreden voorstel, aangezien dit ten koste gaat van het wegdek. Opvallend is verder dat de EU opleggers met aangedreven assen wil toestaan. Door elektromotoren toe te passen onder opleggers wordt de actieradius van de trekkende eenheid vergroot, of zal het verbruik afnemen bij verbrandingsmotoren. Hiervoor wordt er gepleit voor een verruiming van het totaalgewicht met twee ton in verband met het gewicht van de elektromotoren en de accu’s. Dergelijke aangedreven trailerassen zijn in Nederland op dit moment nog niet toegestaan.

Na de goedkeuring van het Europees Parlement worden bovenstaande voorstellen voorgelegd aan de Raad van de Europese Unie. Daarin zitten alle Europese transportministers. De EU raad kan de voorstellen goedkeuren, wijzigen of afwijzen. Na een eventuele goedkeuring zal er door alle EU landen een voorbereidings periode nodig zijn, waardoor de werkelijke implementatie nog jaren kan duren. Het goede nieuws is dat er in ieder geval over gesproken wordt in Europa.

DEEL HET