Dachser schakelt over op megatrailers

De Duitse logistieke dienstverlener Dachser schakelt over op het gebruik van megatrailers. Tot dusverre werden voornamelijk boxtrailers gebruikt. Daarnaast bedient het bedrijf zich van wissellaadbakken.

Dachser denkt dat het megatrailers efficiënter kan werken, dat de beladingsgraad per transport omhoog gaat en dat dit de duurzaamheid van zijn logistieke operatie ten goede komt. De omschakeling op megatrailers is in Duitsland al begonnen. Tot 2027 neemt Dachser 680 nieuwe megatrailers in gebruik, die worden besteld bij Schmitz en Krone.

Wanneer dit project is afgerond, is Dachser van plan om in nog 24 andere Europese landen eenzelfde omschakeling door te voeren. De megatrailers die Dachser gaat inzetten hebben een laadvolume dat acht kuub groter is dan het laadvolume van de huidige trailers. Een verbetering van de beladingsgraad met achttien procent. Daarbij kan ook nog een tweede laadvloer gemonteerd worden. In dat geval kunnen er 67 europallets mee, mits die niet te hoog geladen worden natuurlijk. Volgens Dachser is dat bijna evenveel als een klassieke motorwagen-aanhangwagencombinatie, waarvan Dachser er ook nog heel wat heeft rond rijden. Het bedrijf zegt dat megatrailers duurder zijn in aanschaf, maar dat het surplus aan laadvolume garant staat voor een gunstige terugverdientijd.

DEEL HET