Aerodynamische Schmitz Cargobull EcoGeneration

Het stroomlijnen van opleggers heeft tot nu toe geen vaste voet aan de grond gekregen. Spoilers en windgeleiders aan de zijkanten blijken vaak te kwetsbaar, en dat geldt ook voor de vleugels- of flappen aan de achterzijde. Schmitz Cargobull komt nu met de EcoGeneration. Een serie trailers waarbij de achterzijde afloopt als dat kan, maar omhoog kan als dat nodig is.

Als we kijken naar de ideale stroomlijn dan zou een oplegger aan de achterzijde lager moeten zijn, maar dat staat vaak haaks op de primaire functie, namelijk het meenemen van zo veel mogelijk lading. Schmitz Cargobull komt nu met een oplossing voor dat probleem.

De nieuwe generatie trailers van Schmitz Cargobull uit de EcoGeneration zijn namelijk voorzien van een flexibel dak, een verstelbaar achterportaal en zeilen die aangepast zijn waardoor ze op verschillende hoogtes vastgespannen kunnen worden. Het gaat om drie varianten, namelijk de EcoFix met een gefixeerd lager dak aan de achterzijde en twee modellen met een variabele kaphoogte. De EcoFlex is een oplegger waarbij het achterste deel van de kap kan zakken. Bij de EcoVarios, de mega variant in deze serie, kan ook de voorzijde naar beneden.

De bediening is volgens Schmitz Cargobull eenvoudig. Nadat de achterdeuren geopend, en de schuifzeilen losgemaakt zijn kan het dak door middel van een hydraulisch pompje versteld worden in hoogte. Vervolgens kan de chauffeur de rongen aanpassen op de nieuwe hoogte. Het verstellen neemt volgens de Duitse trailerbouwer nog geen tien minuten tijd in beslag.

De achterdeuren van de beide variabele modellen gaan niet aan boven toe, maar worden als het dak in de hoogste stand staat aangevuld door een klep. Voor het laden en lossen moet daarvoor de bovenste sluitbalk verwijderd worden om schade te voorkomen.   

De inwendige hoogte van de standaard Schmitz Cargobull schuifzeiloplegger blijft voorin 265 cm. Achterin is dat in de laagste stand nog 220 cm. Schmitz Cargobull claimt dat door het zakken van het dak aan de achterzijde van de trailer tot 5% brandstof bespaard kan worden.

DEEL HET