Aerodynamisch verantwoorde oprijwagen

Veldhuizen Wagenbouw uit Groenekan heeft een aerodynamisch verantwoorde oprijwagen ontwikkeld. Het bijzondere zit hem in de oprijgoten die geen luchtweerstand meer geven. Veldhuizen schreef deze innovatie in voor de Innovation Award 2015 voor de BedrijfsautoRAI.

Veldhuizen heeft de achterste vier meter van de laadvloer knikkend uitgevoerd waardoor een oprijhoek van slechts zes graden ontstaat. In deze knikkende laadvloer is een schuiflade ontworpen waarin de 2,65 meter lange oprijklep uit rolt. Daardoor blijft er echter een 'drempel' van acht centimeter over die een probleem zou kunnen opleveren. Door extra rollen toe te passen in de lade waar een keg tegenaan rolt wordt dit probleem opgelost. Hierdoor onstaat er één lange vlakke oprijhelling waarover hoogwerkers, heftrucks en andere machines moeiteloos omhoog kunnen rijden.

De constructie is bijzonder veilig in gebruik doordat de chauffeur een beter overzicht heeft in het verkeer. Verder kan er geen letsel meer ontstaan door het laten zakken van de oprijgoten. Verder werkt het systeem met de schuiflade ook arbotechnisch veel beter dan het werken met manuele oprijgoten die neergeklapt moeten worden.

De innovatie van Veldhuizen is te zien tijdens de BedrijfsautoRAI 2015 maar voor die tijd ook al tijdens de Open Dag op 26 september in Groenekan.

DEEL HET