35ste Kraker-trailer met hakselkast voor BVB Substrates

Op ’n zonnige donderdag reisde Bernd Wilmer, werkplaatschef bij BvB, samen met zijn vrouw Inge af naar Axel om de 35ste Kraker met hakselkast af te halen. Dit zijn trailers die volgens een speciale BVB-specificatie worden gebouwd. Na de eindinspectie, uitgevoerd door Bernd samen met Kraker-verkoper Timothy Wuyts, was het tijd voor koffie. En voor verhalen over het onderhoud van schuifvloertrailers met een hakselkast.

“Bernd, de suikerklontjes zijn op, dus hier heb je losgestorte suiker, kun je vast ook wel iets mee”. Zo kreeg Bernd zijn koffie van Timothy, mét een bekertje losse suiker ernaast. Het geeft meteen aan hoe de onderlinge verstandhoudingen liggen. Iets wat volgens Bernd kenmerkend is voor Kraker Trailers. “We kennen elkaar goed ja, en we spreken dezelfde taal. Vroeger, en dan praat ik over 25 jaar geleden, bouwden we zelf bestaande trailers om en zetten er een hakselkast onder. Na dat een keer of drie zo te doen, kwamen we in contact met Kraker. En toen bleek al snel dat we dit beter maar konden overlaten aan hen”, vertelt Bernd. In die periode deed de hakselkast net zijn intrede. Het lossen van de dekaarde over de champignons bleek met een hakselkast hygiënischer en gelijkmatiger te gaan.

“Sindsdien koopt BVB elk jaar wel een aantal schuifvloertrailers met hakselkast”, vertelt Bernd, die als werkplaatschef het wagenpark beheert. Eentje met niet alleen trailers, maar ook heftrucks en alle andere transportmiddelen die je bij een bedrijf als BVB mag verwachten. Als je denkt dat de trailer met hakselkast in de loop der jaren veel is veranderd, heb je het mis. Het concept, ontwikkeld door BVB en uitgevoerd door Kraker, is in de loop der jaren in samenspraak met elkaar wat gefinetuned”, zegt Bernd, “maar dan praat je echt over details. De basis is nog exact zo als 25 jaar geleden.”

Wereld van verschil

“Ik vind het product heel goed, ik vind de verstandhouding heel goed en dat is wat ik belangrijk vind. Het is zelfs zo dat er soms kleine dingetjes zijn die wij hebben ontwikkeld nu ook bij Kraker worden gebruikt en andersom.” De hakselkast vraagt het meeste onderhoud, gaat Bernd verder, het zijn vooral de lagertjes die kapot gaan, dingen die verslijten, noem maar op. “Wij rijden lang met onze voertuigen, met die hakselkasten is het een behoorlijke aanschaf. En dan maakt goed onderhoud een wereld van verschil.”

Bij Bernd in de werkplaats vind je drie monteurs, waarvan er één continu groot onderhoud uitvoert. “Die trailers van ons, die moeten echt werken. Op een drukke dag doen ze 3 tot 4 ritten. En desondanks zijn de oudste trailers bij ons uit 2006. Dat komt voor een groot deel op het conto van de fabrikant, maar daarnaast weegt het onderhoud van het materiaal zwaar. Wanneer er een trailer binnenkomt voor een APK en een monteur ziet dat’ie wel wat extra aandacht nodig heeft, wordt de trailer helemaal uit elkaar gehaald, inclusief de schuifvloer. Zo voorkomen we met preventief onderhoud onverwachte stilstand en weten we zeker dat onze trailers altijd perfect in orde zijn.”

Bernd en Inge reden tevreden het terrein van Kraker Trailers af met de 35ste schuifvloertrailer met hakselkast. Maar lang zal het niet duren voor Bernd weer in Axel is: nummer 36 is in opbouw, de 37ste staat al bij de spuiterij.

DEEL HET