Eerste Kolibri Streamer voor Duitsland

De Kolibri Streamer is een extreem lichte en gestroomlijnde onderlosser die ontwikkeld werd door Van der Peet. De oplegger ondergaat uitvoerige testen en daardoor is inmiddels aangetoond dat besparingen tot 8% aan brandstof mogelijk zijn.

De oplegger wordt vervaardigd uit polyester en heeft een zelfdragende carrosserie. Alleen ter hoogte van de assen is er een 475 cm lang onderstel gemonteerd. De oplegger is door zijn extreem lage eigen gewicht van slechts 5390 kilo in staat een bijzonder hoog netto laadvermogen te realiseren. Dat is met name voor een land als Duitsland waar nog steeds slechts 40 ton maximaal aan GVW op de weg gezet mag worden een groot voordeel. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de eerste klant voor de Kolibri Streamer uit Duitsland komt. Met een lichtgewicht trekker zijn netto laadvermogens tot 28 ton mogelijk binnen de legale limiet van 40 ton.

Daarbij komt dat door de specifieke vormgeving de stroomlijn zodanig is dat luchtwervelingen zo veel mogelijk vermeden worden. Dat bespaart brandstof maar Van der Peet gaat verder. Zo is de Kolibri Streamer voorzien van een installatie die niet alleen de bandenspanning bewaakt, maar die ook bij kan pompen. Bij lekkages wordt er bijgepompt terwijl de chauffeur gewaarschuwd wordt. Daardoor wordt ongeplande stilstand op onveilige plaatsen vermeden doordat de chauffeur rustig naar een bandenservice of naar een veilige parkeerplaats kan rijden.

Met de Kolibri Streamer laat Van der Peet zien wat er mogelijk is en met deze ontwikkeling is er een mooie stap te zetten in de richting van een vermindering van de CO2 uitstoot en een verlaging van het brandstofverbruik. Het prijsniveau van de oplegger is op dit moment echter hoger dan dat van een standaard onderlosser doordat de polyester delen grotendeels handgemaakt worden. Bij serieproductie kan de kostprijs dalen maar daarvoor moeten er eerst meer bedrijven bereid zijn te investeren in deze duurzame oplegger. Henk van der Peet: ,,Dat is een beetje een kip- ei discussie, maar wij zien goede perspectieven voor de Streamer. Bijkomend voordeel is dat kopers in aanmerking kunnen komen voor de EIA subsidie. Deze 'Energie Investerings Aftrek' moet echter individueel worden aangevraagd door de koper zelf. Uiteraard ondersteunen wij onze klanten bij deze subsidie aanvraag.'' 

 

 

DEEL HET

Meer over...