Duitsland staat ook 14,90 meter trailer toe (update!)

Duitsland staat behalve de LZV, ook de 14,90 meter trailer voor de komende zeven jaar toe op de wegen. Dat staat in een voorstel dat de minister van Verkeer, Dobrindt, binnenkort naar de Duitse Bondsdag stuurt. Het blijft wel een proef, de 14,90 meter trailer wordt vooralsnog geen wet.

Over die langere trailer, gepropageerd door Kögel, is veel te doen. Zou die worden toegelaten, dan zijn alle nu rond rijdende trailers ineens een stuk minder waard. Kögel kreeg branchegenoten Schmitz en Krone dus niet mee in zijn voorstellen. Toch reden er de afgelopen jaren 300 van rond in Duitsland, alle gebouwd door Kögel. Ook in landen als Polen en Tsjechië werd met het concept getest.  

Dat ook die test goed zou verlopen, kan geen verrassing zijn: het is heel goed mogelijk om met een trailercombinatie van 17,80 meter door het verkeer te rijden. Dat dit concept nu in een voorstel wordt opgenomen, waarin de LZV wordt neergezet als een wettelijk geaccepteerd concept in Duitsland, is verrassend. Nog niet duidelijk is of er nu nog meerdere van zulke trailers de weg op komen en of het bij een Duitse aangelegenheid blijft, of dat ook andere Europese lidstaten deze trailer gaan toestaan. 

Ten aanzien van de LZV, die dus zeker in de Duitse regelgeving opgenomen gaat worden, blijkt er nog wel twijfel te bestaan over de LZV die bestaat uit een trailercombi met daar een aanhanger achter met centrale assen (foto). Dit type wordt beperkt toegelaten en wordt nog niet in de wet meegenomen, zoals het er nu uitziet. 

DEEL HET