Duitse trailerbouwers zwichten voor 14,90 meter

Tijdens de Trucknology Days van MAN in München, lieten enkele vooraanstaande Duitse trailerbouwers zien, dat ze werk gaan maken van de Kögel  Eurotrailer, die al sinds 2012 experimenteel in Duitsland en Tsjechië rond rijdt. Het eerste prototype stamt van 2005.

Omdat er nu enige politieke beweging in de kwestie zit, waarbij bijvoorbeeld een deelstaat als het aan Nederland grenzende Nordrhein Westfalen, de trailer van 14,90 meter wil toestaan, lijkt het erop, dat dit de doorslag gaf aan bijvoorbeeld Fliegl en Schmitz om ook maar eens een demo te construeren. Toepassing van een 14,90 meter trailer leidt tot een combinatielengte van 17,80 meter.

Om te voorkomen dat een trailer van deze afmeting zich als een grote wipkar gaat gedragen, kiezen Schmitz en Kässbohrer voor een grotere wielbasis, te weten van 8,15 meter.  Bij Schmitz bestaat al keuze uit een schuifzeiltrailer en een koeler. Ook Krone, Fliegl, het Poolse Wielton, en het Oostenrijkse Schwarzmüller werken aan langere trailers van deze lengte.  Alleen Schwarzmüller gaat hierbij voor alleen een langere achteroverbouw, en dus niet voor de langere wielbasis. Kögel doet dat ook niet, maar zet de derde as ietsje naar achteren. 

Er zijn geen plannen bij de redactie bekend van Nederlandse bedrijven met deze langere trailer, die vier pallets meer mee kan nemen en die dus 1,30 meter langer is. 

DEEL HET