Wabco werkt aan eTrailer

Tijdens de persconferentie op de IAA in Hannover meldde Wabco bezig te zijn met de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven trailer. De energie daarvoor zou volledig uit de vrijkomende kinetische energie moeten komen die ontstaat tijdens het afremmen, bijvoorbeeld tijdens afdalingen. Wabco claimt een reductie van het brandstofverbruik die kan oplopen tot 20 procent.

Opleggers met dit nieuwe Wabco systeem zouden hetzelfde laadvermogen moeten krijgen als standaard opleggers. Dat wil Wabco realiseren door de ruimere Europese regelgeving die het meergewicht van elektro tractie gaat compenseren. De 800 kilo die het systeem nu weegt zal naar verwachting afnemen tot rond de 500 kilo. 

Bijzonder aan het Wabco concept is dat het functioneert achter iedere trekker waar EBS op zit. Hiermee is het nieuwe systeem dus meteen breed inzetbaar. Het systeem bestaat uit een elektromotor, een set Li-ion accu's en een regelunit. De aandrijving zou een vermogen leveren ergens tussen de 100 en 200 pk, en daarmee wordt de trekkende dieselmotor in de trekker het leven gemakkelijker gemaakt. Dat leidt onmiddellijk tot een brandstofbesparing, en uiteraard tot een verlaging van de CO2-uitstoot. 

Wabco geeft aan dat het systeem ook voor bakwagens en bussen leverbaar wordt. Veldtesten gaan zo snel mogelijk beginnen in het openbaar vervoer, waarna ook testen met vrachtwagens zullen beginnen. Daarbij moet eerst voornamelijk gedacht worden aan distributie toepassingen waar veel geremd en opgetrokken wordt. 

DEEL HET