Trailerbouwers produceren nog gewoon door

Terwijl de productie van nieuwe trucks krakend tot stilstand komt in Europa werken de fabrieken van de trailerbouwers nog gewoon door, blijkt uit een kleine rondgang.

Het verschil is natuurlijk dat een oplegger een stuk eenvoudiger is en dat er minder componenten voor toegeleverd worden. De afhankelijkheid van trailerbouwers is dan ook een stuk kleiner dan die van de truckproducenten. Wij spraken onder meer met Rik Pronk, directeur van Pacton en Floor Trailers in Ommen: ,,Wij werken nog gewoon door. Het ziekteverzuim is momenteel wat hoger dan normaal maar we zien gelukkig nog geen zorgwekkende gevallen. De vraag is hoe lang de toeleveranciers ons kunnen blijven bedienen. Op het gebied van banden bijvoorbeeld zijn Michelin en Goodyear nu gestopt met de productie. Continental levert nog wel op dit moment. Verder krijgen we ook nog steeds onze spullen van bedrijven als Wabco maar als die stoppen dan verandert de situatie.

Ook bij Van Eck wordt nog veel afgehandeld op de volle productievloer. Wie echter vanuit huis kan werken die doet dat. Vandaag verscheen verder een schrijven van trailerfabrikant Schmitz Cargobull. Zij is erop gericht om de aflevering van nieuwe trailers gewoon door te laten gaan en al helemaal de levering van reserve-onderdelen, zo lezen we. “In essentie zijn er geen restricties en gaat de productie gewoon door. Het afleveren van trailers gaat ook gewoon door," lezen we.

Ook bij Broshuis wordt nog hard gewerkt met de nodige aanpassingen. Jelke de Jong van Broshuis Trailers: ,,Wij werken voor zover dat kan vanuit huis en we hebben uiteraard alle benodigde veiligheids- en hygiëne protocollen ingevoerd zoals die geadviseerd worden. Voor wat betreft de productie verloopt alles nog goed hier en ook in de toelevering gaat het tot nu toe goed''. Bij Nooteboom Trailers in Wijchen wordt er al wat meer aangepast vanwege de Corona crisis. Wijchen ligt wat zuidelijker dan Ommen en Kampen en dat zal reden zijn voor de aanpassingen. Johan van de Water van Nooteboom Trailers: ,,Wij werken nu in een twee ploegen dienst in de fabriek. Tussen de twee ploegen zit steeds anderhalf uur en in die tijd wordt alles gereinigd en ontsmet. Daarmee beperken we het risico voor onze medewerkers. Verder draaien we op kantoor wisseldiensten. De meeste collega's werken vanuit huis en bij toerbeurt wordt op kantoor gewerkt om daar de zaken waar te nemen. Verder werken we veel met video conferencing deze dagen''. Qua toelevering van componenten horen we bij Nooteboom het zelfde geluid als bij de andere merken. Zolang de grote leveranciers het nog vol kunnen houden werkt ook Nooteboom gewoon door, tenzij er van overheidswege anders wordt besloten natuurlijk.

Navraag leert dat ook bij Talson de productie nog volop door gaat. Ook de grote Duitse trailerbouwers Schmitz Cargobull en Krone werken nog door volgens planning. Volgens John Zeller van Krone liggen er voor de komende weken nog voldoende componenten op de plank om de geplande productie voort te zetten. 

Bij Kässbohrer wordt ook gewerkt, maar vraagt men om je altijd eerst aan te melden wanneer een trailer of onderdelen afgehaald moeten worden. We hebben het hier over de vestigingen in Ulm en Goch. Een fysiek bezoek mag alleen wanneer dit niet anders kan, schrijft Kässbohrer aan zijn klanten. 

DEEL HET