Elektrisch lossysteem voor bulktrailers ForFarmers

Bulkvervoerder ForFarmers onderzoekt mogelijkheden voor het elektrisch en emissievrij lossen van mengvoer. Hiertoe neemt ForFarmers een speciale bulkwagen in het wagenpark op, die is uitgerust met een elektrische pomp ter aansturing van het losmechanisme. Naar verwachting wordt dagelijks tot 60 liter per vrachtwagen aan diesel bespaard.

Het losmechanisme van bulkwagens, gevuld met maximaal 32 ton voer, wordt normaal gesproken aangedreven via een PTO door de (diesel)motor van de vrachtwagen. Bij de testvrachtwagen wordt de aandrijving van het losmechanisme niet meer verzorgd door de motor, maar door elektriciteit die is opgeslagen in batterijen. Zo hoeft de motor van de vrachtwagen tijdens het lossen niet meer te draaien. Bovendien wordt de energie die vrijkomt bij het afremmen en uitrollen van de vrachtwagen opgeslagen voor later gebruik. 

25 procent besparing

Verwacht wordt dat elektrisch lossen een besparing op dieselverbruik oplevert van 60 liter per vrachtwagen per dag, zo’n kwart van het dagelijks verbruik, wat de uitstoot van fijnstof en CO2 substantieel kan verlagen. Stijn Steendijk, Directeur Strategie en Innovatie bij ForFarmers: “We starten nu met een test en zien uit naar de resultaten, vanwege de enorme potentie om onze uitstoot van fijnstof en CO2 te verlagen. We zijn altijd kritisch op ons eigen verbruik, en hebben diverse initiatieven lopen die bijdragen aan verlaging van ons verbruik.”

ForFarmers werkt in deze innovatie nauw samen met tankbouwer Welgro, truckleverancier Wensink en bouwer Wierda Hybrid. De test wordt uitgevoerd met een bulkwagen in Nederland, waarbij met name de batterijcapaciteit als kritische succesfactor geldt. Wanneer de test een substantiële besparing van brandstof uitwijst, wordt dit type bulkwagen de standaard voor het wagenpark. Het totale wagenpark van ForFarmers bestaat uit 250 eigen bulkwagens, waarvan 55 in Nederland.

DEEL HET