Carrier toont elektrisch trailer-concept: Vector eCool

Als aanvulling op de elektrische koelmachines van Carrier, de Vector HE 19 en de 1550 E, komt Carrier met een concept dat sterk doet denken aan dat van Twan Heetkamps THT New Cool.

Enkele jaren geleden nam Carrier het Katwijkse TRS over. Dit bedrijf bouwde trailer- en laadruimtekoeling waarbij de koelmotoren werden aangedreven via hydrauliek die was aangesloten op de voertuigmotor. Hiermee nam Carrier een voorschot op de techniek die nu actueel begint te worden. De overname resulteerde in de eDrive van Carrier, een snaarloze elektrische aandrijving voor koelmachines. Met eCool wordt deze techniek aangevuld met een systeem dat van een trailer-as energie genereert en die de energie ook kan opslaan. Ook de rem-energie wordt hiermee geregenereerd. Het uiteindelijke doel is een autonoom functionerende koeltrailer die zijn werk doet zonder CO2-emissie.

Met behulp van intelligente software schakelt de motor altijd optimaal tussen generator en batterij, zodat er zo handig mogelijk van de beschikbare energie gebruik wordt gemaakt. Wanneer de trailer geparkeerd wordt, kan het systeem op het elektriciteitsnet worden aangesloten en is het systeem binnen vier uur weer volledig opgeladen, zegt Carrier.

Het bedrijf zegt dat eCool de PIEK-eisen makkelijk haalt wanneer met de City-uitvoeringen van genoemde koelmachines wordt gewerkt.

DEEL HET