Zonnepanelen op Action trailers voor minder CO2 uitstoot

Action neemt een proef met zonnepanelen van SolarOnTop voor het reduceren van de CO2 uitstoot van de vloot. De fotovoltaïsche technologie werd geïnstalleerd op een deel van het speciale wagenpark in Echt, waarbij de volgende maanden gegevens worden verzameld om de impact van de SolarOnTop aan te tonen.

Deze oplossing maakt gebruik van de kracht van de zon om de CO₂ uitstoot te verminderen, het brandstofverbruik te verlagen en de betrouwbaarheid binnen de dubbeldeks trailerlaadbak te verhogen. Daarmee is het een waardevolle aanvulling is op de missie van Action om een milieuvriendelijkere toekomst te creëren.

De SolarOnTop-technologie is een oplossing met onboard zonne-energie die de brandstofefficiëntie verhoogt door een alternatieve energiebron te bieden om de hulpsystemen van de vrachtwagen en oplegger van stroom te voorzien, waardoor de dynamo minder elektriciteit hoeft op te wekken. Tijdens het rijden ondersteunt de technologie het voertuig op intelligente wijze door de elektrische apparaten te voeden met zonne-energie of door de energie te gebruiken die is opgeslagen in de lithiumbatterij van de SolarOnTop. Met de SolarOnTop hoeven vrachtwagenchauffeurs de motor niet langer stationair te laten draaien tijdens pauzes, omdat ze de in de accu opgeslagen energie kunnen gebruiken om comfortvoorzieningen van stroom te voorzien.

Specifiek voor de logistieke activiteiten van Action laadt de SolarOnTop de laadklep op, om de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen en de levensduur van de elektrische componenten te verlengen. Dankzij deze oplossing kan Action meer dan 1.200 liter brandstof besparen en de koolstofuitstoot met 4 ton CO₂ per jaar per trailer verlagen, met een break-even periode van 3 jaar. Als onderdeel van dit demonstratieproject werd de SolarOnTop technologie samen met de EV trucks op vrijdag 3 februari 2023 gepresenteerd in het distributiecentrum van Action in Echt.

Deze nu al duurzame Double Deck trailers - door hun vermogen om 60% meer lading te vervoeren dan een standaard trailer - worden geproduceerd door Burgers Carrosserie, die in samenwerking met IM Efficiency de SolarOnTop op de trailers installeerde.

Tegelijkertijd nam Action ook de eerste twee elektrische trucks in gebruik.

DEEL HET