WHT Retrofit Elektrificeert autolaadkraan op oplegger

Hoeflake Infra Techniek uit Hedel heeft door Wierda Hybrid Technologies in Joure een autolaadkraan laten elektrificeren. De, op een Nooteboom semi-dieplader gemonteerde kraan werd voorzien van een volledig elektrisch-hydraulische aandrijfunit.

Om de juiste accucapaciteit te bepalen heeft Wierda 2 weken lang een datalogger op de kraan gemonteerd. Het gemeten hydraulische vermogen is vervolgens uitgezet in de draaitijd per werkdag van de autolaadkraan waardoor de elektrische accucapaciteit kon worden bepaald.

Uit de data bleek dat er een accucapaciteit van minimaal 50kWh nodig was. Om voldoende werkduur te garanderen heeft WHT een accupakket met een capaciteit van 70kWh geplaatst, waarmee altijd voldoende draaitijd kan worden gegarandeerd, ook als de werkdag langer is dan gewoonlijk. Bij de berekeningen is uitgegaan van een draaitijd van 6 tot 8 uur per dag.  

Stil en schoon

Van de gebruikte oplegger met Palfinger PK50002SH (50 t/mtr) autolaadkraan werd de Hatz dieselmotor compleet verwijderd door WHT, waarna binnen dezelfde afmetingen een volledige elektrisch-hydraulisch aandrijfunit werd ontwikkeld en opgebouwd. Uit testen blijkt dat de autolaadkraan draait met dezelfde snelheid en met dezelfde hefcapaciteit als voorheen met de diesel, maar dan zonder het geluid en de uitstoot van de Hatz motor.

De kraan beschikt over drie voorgeprogrammeerde draaiprogramma's, die via de display door de machinist gekozen kunnen worden naar gelang de werkzaamheden. De mogelijkheden zijn Eco, Kraanmodus en Power. Deze programma's zijn ook via de afstandsbediening van de kraan te kiezen. 

Opladen in 3,5 tot 4 uur

Verder kan op de afstandsbediening het signaal ‘motor stop’ worden gegeven. De elektromotor stopt dan volledig met draaien wanneer er bijvoorbeeld bij montage werkzaamheden langdurig geen kraanbewegingen noodzakelijk zijn. Na een werkdag keert de combinatie terug naar de werf in Hedel waar het accupakket in 3,5 tot 4 uur weer volledig wordt opgeladen.  

Het inzet gebied is het havengebied van Rotterdam. De oplegger wordt voornamelijk gebruikt voor het plaatsten van lantaarnpalen. De eerste reactie van de vaste chauffeur/machinist is zeer positief. Hij is enthousiast en hij staat te trappelen om de combinatie te gebruiken. Vooral de enorme geluidsreductie en het uitblijven van uitlaatgassen worden door hem als zeer positief ervaren. 

 

 

DEEL HET