Volvo voor afzetsystemen

Volvo heeft een nieuwe af-fabriek configuratie waarbij de trucks voorzien worden van luchtbalgen met een extra grote slag van 250 mm. Hierdoor zijn deze trucks bij uitstek geschikt voor het vervoer van afzetbakken van alle voorkomende types.

Van Leeuwen Containerservice uit Oosterhout heeft inmiddels elf Volvo trucks met dit systeem in de vloot. De nieuwe Volvo FH 6x2 bakwagens hebben een unieke hefhoogte van 250 mm. Daarmee kan elk formaat  wissellaadbak worden opgepakt, van standaard- tot volumecontainer. De chauffeur rijdt het chassis onder de wissellaadbak en pakt deze op door de truck met behulp van de luchtvering omhoog te laten komen, waarna de poten van de bak kunnen worden ingeklapt. De wissellaadbak wordt vervolgens op het chassis vergrendeld met behulp van een door Van Leeuwen zelf ontwikkeld systeem, opgebouwd door Carrosseriefabriek Elenbaas. “Een groot voordeel van de lange slag luchtbalgen is dat de wisselbakken rechtstreeks op het chassis staan”, vertelt Jan Peter van Leeuwen, mededirecteur van het familiebedrijf. “Dat is veiliger en vele malen eenvoudiger dan een constructie met een heftafel.”

Van Leeuwen Containerservice heeft in totaal tachtig vrachtwagen- aanhangwagen combinaties van verschillende merken. De nieuwe Volvo trucks worden ingezet voor het Internationaal volumetransport. De motorwagens zijn ook geschikt voor inzet als LZV in Nederland.

DEEL HET