Vlamingen willen nu ook 50 ton

In navolging van Wallonië, wenst ook Vlaanderen het maximum toegestane gewicht van vrachtwagens op te trekken van 44 naar 50 ton. Dat is de wens van de meerderheid van de leden van Transport en Logistiek Vlaanderen.

“Bij TLV beslissen alle leden over de standpunten die we verdedigen”, zegt Lode Verkinderen, secretaris-generaal van TLV. “We zullen met evenveel passie en overtuiging pleiten bij de Vlaamse en andere regeringen voor 50 ton als nieuwe grens.”

Als de Vlaamse overheid een tonnageverhoging goedkeurt, zal voor de sector het een en ander veranderen. “Transporteurs zullen bijvoorbeeld anders moeten rekenen: niet langer per afgelegde kilometer of per rit, maar per ton. Die overgang gebeurt niet zomaar, maar TLV zal in ieder geval haar leden in die berekeningen en het hele proces bijstaan.” 

In de nabije toekomst zal TLV de invoering van de grens van 50 ton bepleiten bij de Vlaamse regering. TLV rekent er ook op dat grensoverschrijdend vervoer met Nederland tot die 50 ton mogelijk wordt. De stap zou een belangrijke kunnen worden in het toestaan van grensoverschrijdende LZV tussen Vlaanderen en Nederland.

Over toegestane as-indelingen van de beoogde 50 tons voertuigen is nog niets bekend.  

DEEL HET