Verlengde Kögel EuroTrailer ook voor huckepack vervoer

Kögel heeft met succes aangetoond dat de verlengde oplegger (lange vrachtwagen type 1), ook bij de nieuwste generatie met een lengte van 15 meter, op alle gangbare treinwagons kan worden overgeladen.

De extra lange oplegger is volgens de geldende voorschriften op alle gangbare treinwagons te laden. Dit geldt voor varianten met opbouwhoogtes van 3.950 (spoorcodering P395) en 4.000 millimeter (P400) of vrije binnenhoogtes van 2.710 en 2.760 millimeter en een opklapbare onderrijbeveiliging. Kögel bewees dit tijdens een proeflading op de KV-terminal van München-Riem. Daar werd de EuroTrailer Cargo Rail onder toezicht van vertegenwoordigers van de Deutsche Spoorwegen overgeladen op een T3000 wagon met een steunbokhoogte van 980 millimeter. Dit betekent dat de EuroTrailer Cargo Rail aantoonbaar kan worden gebruikt in combinatie met alle moderne, zogenaamde buidelwagons (c, e, f, h, i).

De nieuwste generatie Kögel EuroTrailer is 1,38 meter langer dan een standaard oplegger en dus acht centimeter langer dan opleggers van de vorige generatie. De toevoeging werd met de geldigheid van de 9e wijzigingsverordening van de Verordening inzake vrijstellingen van de verkeersregels voor voertuigen en voertuigcombinaties met een overlengte (LKWÜberlStVAusnV) mogelijk.

De codering zorgt ervoor dat de trailer in de omhullingsruimte van de betreffende wagon past en deze wordt geïdentificeerd met compatibiliteitscodes op het codenummerplaatje, dat op de zijwand van de opbouw is aangebracht.

Dit betekent dat de EuroTrailer niet alleen de CO2-uitstoot op de weg met aantoonbaar ongeveer tien procent optimaliseert in vergelijking met een conventionele vrachtwagencombinatie, maar ook probleemloos kan worden ingezet in het milieuvriendelijke gecombineerde weg/railvervoer. Dankzij zijn grote praktische geschiktheid is de verlengde oplegger geschikt voor ongeveer de helft van alle transporten, in tegenstelling tot de 25,25 meter lange vrachtwagens van type 2 en 3, en is daarmee een uiterst effectief en tegelijkertijd direct beschikbaar instrument in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom is Kögel voorstander van een onbeperkte goedkeuring van de lange vrachtwagen van type 1, zoals reeds is besloten voor de typen 2 en 3, en doet een beroep op minister van Verkeer Volker Wissing (FDP) om de nodige stappen te ondernemen.

 

De 15 meter lange 'Type 1' LZV oplegger is overigens een model wat in ons land niet is toegelaten.  Nederlandse testen wijzen uit dat met een gelijkmatige belading van de laadvloer met 25 ton de schoteldruk te laag zou zijn voor een stabiel weggedrag. In Duitsland is dit type oplegger wel toegelaten als 'Lang Fahrzeug' maar daarbij wordt dit type met name ingezet voor volumineuze goederen.

DEEL HET

Meer over...