Veldhuizen ontwikkelt gestuurde dubbele montage sleepas

Veldhuizen Wagenbouw heeft een nieuwe zware gestuurde as ontwikkeld  voor met name bouwvoertuigen. Met dubbele montering en extra technische reserve is de fusee gestuurde sleepas goed voor belastingen tot 30 ton bij het kippen of het afzetten van containers.

Van oudsher werden er vaak starre assen toegepast met dubbele montering in combinatie met bladvering voor deze toepassingen. De laatste jaren werd er steeds vaker gekozen voor assen met enkele montering en luchtvering en fusee besturing. Het grote voordeel daarvan is een lager eigen gewicht, een kleinere draaicirkel en minder bandenslijtage. In de praktijk leidt dat echter vaak tot overbelasting van de enkellucht banden, stabiliteitsproblemen tijdens het kippen en tot overmatige slijtage van fuseepennen. Voor Veldhuizen Wagenbouw reden voor het ontwikkelen van een heavy duty alternatief.

De nieuwe Veldhuizen as met dubbele montering is technisch goed voor 16 ton. De luchtgeveerde as heeft een voorziening waardoor  de grote krachten tijdens het kippen of het afzetten van containers  niet op de fuseepennen komen te staan maar rechtstreeks op het chassis. Hierdoor wordt de overbelasting van de fuseepennen voorkomen. Bovendien zorgt het systeem voor een grote stabiliteit tijdens het kippen. Veldhuizen Wagenbouw ging bij de ontwikkeling van de nieuwe as niet over één nacht ijs en construeerde de as zodanig dat hij tot maximaal 30 ton belast kan worden.

De nieuwe 16 tons as is leverbaar op DAF trucks. Met de Veldhuizen as is een 10x4 mogelijk met een bijzonder kleine draaicirkel en een totaal toegestaan gewicht van 49 ton. Op een 8x2 chassis bedraagt het totale GVW 41,5 ton met toepassing van de nieuwe Veldhuizen as. Deze uitvoeringen zijn al leverbaar. Vanaf maart 2020 wordt de nieuwe as ook leverbaar voor Mercedes-Benz 8x2 en 10x4 chassis.

DEEL HET