Veel schadevrije jaren? Dan betaal je minder voor je autoverzekering

Wat zijn schadevrije jaren?

Voor elk jaar waarin je geen claim indient, krijg je een schadevrij jaar. Deze bouw je op tijdens de looptijd van je autoverzekering. Hierdoor stijg je op de bonus-malusladder en die bepaalt de hoogte van je no-claim korting. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je ontvangt en hoe lager je premie dus wordt. Je kunt je autoverzekering vergelijken om te zien hoeveel korting je krijgt.

 

Hoe weet je hoeveel schadevrije jaren je hebt?

Als je wil weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, kan je het beste contact opnemen met je verzekeraar: zij houden dit voor je bij. Soms kan je het terugvinden op bijvoorbeeld je polisblad, dit verschilt per verzekeraar.

Beëindig je een verzekering? Dan kan bekijken hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd via de database Roy-data. Hierin worden je schadevrije jaren geregistreerd op het moment dat je je verzekering opzegt. Zo kan je nieuwe verzekeraar ze opvragen om de hoogte van je premie vast te stellen. Zodra ze zijn geregistreerd, kan je ook zelf je schadevrije jaren inzien.

 

Via een werkgeversverklaring

Reed je voor je werk in een vrachtwagen die niet van jou was en wil je nu een verzekering aanvragen voor je eigen truck? Dan kun je je schadevrije jaren (meestal) opvragen via een werkgeversverklaring.

Controleer wel van tevoren bij je verzekeraar of dit geaccepteerd wordt, dat is namelijk niet altijd het geval. Werkgevers zijn vaak al snel bereid om te verklaren dat je schadevrij hebt gereden, soms ook terwijl dit niet het geval is. Niet gek dus dat sommige verzekeraars zulke verklaringen niet altijd even betrouwbaar vinden.

 

Wat als je toch schade claimt?

Hoe voorzichtig je ook rijdt, er kan onderweg altijd wat gebeuren. Als je schade aan je vrachtwagen veroorzaakt en deze claimt, val je terug op de ladder. Je verliest dan gemiddeld tussen de vier en zes schadevrije jaren. Dat is natuurlijk vervelend, zeker als je pas een jaar verzekerd bent. In dit geval bouw je namelijk een negatief aantal schadevrije jaren op en krijg je meestal een toeslag op je premie.

Het is daarom verstandig om naar het schadebedrag te krijgen. Is het bedrag niet zo hoog? Dan is het soms beter om het zelf te betalen, natuurlijk alleen als dit mogelijk is. Zo hoef je geen claim in te dienen en voorkom je dat je meer premie gaat betalen. Aan de eindstreep ben je op die manier goedkoper uit.

 

DEEL HET