Veel grotere capaciteit voor Heiwo Repair in Maasdijk

Heiwo stevent af op zijn honderdste verjaardag, wat veel zegt over de degelijkheid van het bedrijf. Die reputatie blijft zeker niet tot de Friese regio beperkt, Heiwo is een landelijke aanbieder en in het Westland is Heiwo een begrip, in de vorm van Heiwo Repair. Het nieuwe pand van Heiwo in Maasdijk laat zien hoe succesvol Arco Bergwerff en zijn team de afgelopen jaren zijn geweest op het gebied van serviceverlening en schadeherstel aan trailers.

Bij ons bezoek leidt Heiwo’s commerciële man in zuidwest Nederland, Gerrit Bergwerff, ons rond. Hij  heeft alle reden om met een zekere trots door het nieuwe bedrijf te lopen. Heiwo Maasdijk is voornamelijk een reparatielocatie voor alle merken trailers en opbouwen, zolang het maar om gesloten en meest geconditioneerde opbouwen gaat. Op het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk beschikt Heiwo nu over 19 werkplekken. “Bij de vorige vestiging waren dat er negen. Nu hebben we 7500 vierkante meter ruimte, het was 2500.” Bergwerff legt uit dat niet alleen het klantenbestand flink groeide de afgelopen 25 jaar dat hij er met zijn broer Arco en het monteursteam werkzaam was, maar dat ook de bestaande klanten een steeds groter wagenpark kregen. “Vanaf het eerste moment dat we dit gebouw openden was de werkplaats continu maximaal bezet en dat is nog steeds zo. We willen graag aanspreekpunt zijn voor grotere wagenparken, maar met onze werkwijze komen kleinere bedrijven net zo goed bijtijds aan bod. We streven ernaar om de voertuigen die hier binnenkomen zo efficiënt mogelijk af te handelen, dus dat betekent korte perioden van stilstand.” Voor wie echt niet naar Maasdijk kan komen met zijn trailers, bakwagen of aanhangwagen beschikt Heiwo Repair nog over een mobiele service.

Teamwork

In Maasdijk geeft Arco Bergwerff leiding aan een team van veertien monteurs en prijst zich gelukkig dat deze groep een relatief hecht team is geworden. “Ze vinden het fijn om hier te werken en om de afwisseling te beleven. We krijgen hier de meest uiteenlopende klussen binnen en met een zekere regelmaat ook schades. We hebben daar nu twee spuitcabines voor, bij de vorige vestiging was het er een.” Bij Heiwo Maasdijk staan veel klanten rechtstreeks in contact met een van de monteurs. “We hebben een appgroep ontwikkeld, waarmee klanten snel een afspraak in kunnen plannen. De monteurs hebben die app ook, waardoor werkplaatsafspraken hier goed voorbereid kunnen worden.” Gerrit Bergwerff zegt te verwachten dat de digitalisering in het onderhoud in toenemende mate een vanzelfsprekendheid wordt. 

Historie

Heiwo mag dan een Friese opbouwer zijn, het bedrijf is al decennia lang ook een begrip in het Westland. “Zo’n 25 jaar geleden konden we de werkplaats van de broers Bergwerff overnemen samen met een partner”, zegt Willem Feenstra, algemeen directeur van Heiwo. “Na een jaar konden we alle aandelen overnemen en stapte de partner er weer uit en zo bleven Arco en Gerrit in hun vertrouwde functie aan het werk. Arco in de werkplaats en Gerrit in de verkoop.”

Laatstgenoemde toont foto’s uit de jaren vijftig en zestig van trucks  met een Heiwo-opbouw, te herkennen aan het vleugeltje vooraan bij het kopschot. De kentering kwam volgens hem in 1972 toen geconditioneerde opbouwen de norm werden in de bloemen- en groente sector en toen Heiwo hun befaamde opbouwen konden monteren op kant en klare chassis. “Voor die tijd konden kwekers zelf met aanhangers hun bloemen en groenten aanleveren, maar dat was er om chaos te voorkomen later niet meer bij.” Ook koelmachines werden de norm, maar de beide grootmachten Thermo King en Carrier hadden dit bijtijds door en openden in het Westland hun eigen servicevestiging. “Hier in Maasdijk doen wij geen koelmachine-onderhoud of reparatie. We doen dat wel bij laadkleppen.” Heiwo kan in Maasdijk ook Apk-keuringen verrichten. Het beschikt in de nieuwe vestiging over twee APK-straten, compleet uitgerust.

2023

Voor 2023 voorziet Bergwerff dat het met de onderdelentoevoer wat beter wordt. “Het is nu nog vaak afwachten, er wordt overal in de keten vertraging opgelopen als gevolg van haperingen in onderdelenleveringen. We zien dat overal. We hopen natuurlijk dat de situatie snel verbetert. We willen in grote mate flexibel zijn, dat is waarom onze klanten ons zo goed weten te vinden. Komend jaar hopen we het dus nog weer beter te gaan doen.”

DEEL HET