VDA Zoeterwoude bouwt Scania op voor BDS Harlingen

VDA Konstruktie uit Zoeterwoude heeft een Scania 8x2 opgebouwd en voorzien van een Palfinger PK 110002-SH autolaadkraan. De Scania werd onder meer voorzien van een afneembare laadbak.

De Scania 8x2 is voorzien van twee negen tons voorassen en een 7,5 tons meesturende naloopas. De truck is aan de voorzijde voorzien van extra steunpoten. Daardoor kan de kraan in alle richtingen veilig zijn werk doen. De Scania R500 Highline werd geleverd door Rinsma Scania uit het Friese Berlikum. De Palfinger PK110002-SH autolaadkraan en de carrosserie zijn opgebouwd door VDA in Zoeterwoude. De Scania is voorzien van zowel een vangmuil koppeling als een opleggerschotel onder de laadbak. Daardoor is dit voertuig optimaal inzetbaar met zowel aanhangwagens als met opleggers. In de laadbak zijn overigens ook twistlocks aangebracht voor het vervoer van materiaal containers.

De enorme autolaadkraan heeft een bereik van ruim 22 meter. Met Jib is dat zelfs 36 meter. Het hefvermogen bedraagt maar liefst 110 ton/meter. Het eigen gewicht van de Palfinger kraan bedraagt maar liefst negen ton maar met de twee negen tons voorassen is dat geen probleem voor de Scania. 

De truck werd besteld door BDS uit Harlingen. Dit bedrijf is al sinds 1990 actief als maritiem dienstverlener voor berging, havenwerkzaamheden en het onderhoud aan maritieme installaties. Verder houdt BDS zich bezig met het opruimen van olielekkages op zee met speciale apparatuur. Met name de laatste jaren zit de groei er behoorlijk in bij het bedrijf. Met vier zeewaardige schepen, twee zware vrachtwagens en 17 medewerkers verzorgt BDS in opdracht van Rijkswaterstaat het gehele noordelijke kustgebied, van Delfzijl tot aan Den Helder. Daarnaast verricht BDS nog een aantal havendiensten zoals het laden en lossen van schepen en vrachtwagens. 

Met de nieuwe Scania voorzien van de autolaadkraan is BDS volledig self supporting zonder afhankelijk te zijn van de inhuur van extern materieel. De Scania R500 werd geleverd door Scania dealer Rinsma in Berlikum.

DEEL HET