Van Setten rijdt met gestuurde dolly van Leci Trailer

Transportbedrijf P. van Setten uit Renswoude heeft nieuwe dolly's aangeschaft bij Leci Trailer voor grensoverschrijdend LZV vervoer naar Duitse bestemmingen.  Van Setten rijdt hiervoor in opdracht van DPD. Dit bedrijf wil met hetzelfde aantal voertuigen meer vervoeren.

Van Setten concludeerde dat de eisen aan Lange en Zware Voertuigen (LZV) in Duitsland en Nederland behoorlijk verschillen. Het komt erop neer dat de cirkel waar een combinatie binnen moet blijven in Duitsland smaller en kleiner is dan in Nederland. "Daardoor moeten we aanvullende eisen stellen aan een dolly, of we moeten trailers uit gaan rusten met extra stuurassen of elektronica om tijdelijk de aslasten te verlichten", aldus Van Setten. Uiteindelijk bleek een dolly van Leci Trailer voorzien van een gestuurde as en van een schuifschotel alsmede een verstelbare trekboom, de oplossing te bieden.

Samenwerken

Van Setten werkte voor het ontwerp van de dolly samen met Wuf van Ginkel en dankzij werk voor Leci Trailer en diens Nederlandse importeur Gomes Trucks uit Zaandam, ontstond het idee om een geschikte dolly te laten bouwen waarmee Van Setten probleemloos zou kunnen rijden in zowel Nederland als Duitsland. Een voordeel hierbij is dat er met twee-assige trailers gereden wordt, wat tot minder wringing leidt, waardoor de combinatie makkelijker in de cirkel blijft. De twee-assige dolly,  staat op 19,5 inch wielen en heeft een korte wielbasis van twee meter. De tweede as is gedwongen gestuurd en maakt een stuurhoek van maximaal 27 graden. De dolly weegt 2.660 kg en is goedgekeurd door de TÜV. Ook de RDW heeft goedkeur verleend. Uiteraard passen drie-assige trailers ook achter het geheel. "Daar experimenteren we nog mee", zegt Van Setten, "en daarom hebben we een dolly laten bouwen waarvan we de trekboom kunnen verstellen en waarvan we de schotel kunnen verschuiven op het chassis." Het kritische punt bij het rijden binnen de cirkel is dat de uitzwaai van het kopschot van de trailer niet boven de 47,4 cm uit mag komen.  De hele combinatie wordt getrokken door een drie-assige motorwagen met een gestuurde sleepas. "De dolly volgt precies het spoor van die sleepas", zegt Theo Slob die mede-verantwoordelijk is voor de sales van LeciTrailer in ons land. Het bijgaande filmpje laat dat ook mooi zien. De combinatie heeft aan beide kanten van de cirkel nog ruimte over. Een voordeel is dat de combinatie niet precies 25.25 meter lang is, maar zeventien centimeter korter.  

Rijden

Een rit met de combinatie leert dat het rijden niet moeilijk is. Goed kijken in spiegels is cruciaal, maar al snel wordt duidelijk dat de starre, twee-assige trailer meer dan keurig in het spoor blijft. Dat maakt deelname aan het verkeer niet echt moeilijker. Het gevolg zal zijn een tevreden  en meer  ontspannen chauffeur. Van Setten heeft nog een voordeel: het werk voor DPD betreft meestal geen echt zware ladingen. inmiddels zet hij twee combinaties in voorzien van een Leci Trailer dolly. Een derde dolly is in bestelling.  "We bekijken nu waar we wel en niet kunnen werken met dit systeem. Dat vereist ook overleg met klanten. Pas in het najaar gaan we echt vol aan de slag met dit type LZV", zegt Van Setten.  

 

DEEL HET

Video's van Van Setten rijdt met gestuurde dolly van Leci Trailer

  • Video bij:Van Setten rijdt met gestuurde dolly van Leci Trailer