TRTA: focus op duurzaamheid, veiligheid en innovatie

De Technical Road Transport Association TRTA, een groep van wagenparkbeheerders die gezamenlijk over een groot aantal trailers, trucks en containers beschikt, heeft met de komst van Rogier Laan als voorzitter een nieuwe koers uitgestippeld.

“TRTA is ontstaan om belangen van grote transporteurs en fleetowners te behartigen. Aanleiding voor de oprichting was de nieuwe APK regelgeving. In de loop der jaren is het werkgebied flink uitgebreid,” legt Rogier Laan uit. 

Commissies

Sinds zijn komst heeft hij de leden ingedeeld in vijf commissies met elk hun eigen expertise. Zij worden aangestuurd door een driekoppig bestuur. “Ieder TRTA-lid neemt minstens deel aan één commissie”, aldus Laan. Het gaat om de commissies onderstel, bovenbouw, geconditioneerd, transmissie en tot slot algemeen, waar onder andere data, wetgeving en milieu onder vallen.

Duo Trailer

Een kwestie waar de TRTA zich nu actief mee bezig houdt is de komst van Duo Trailer of A-Double combinaties op onze wegen. “Eerste tests op een afgesloten baan gaan binnenkort van start. We werken nauw samen met alle benodigde instanties, zoals Ministerie en Rijkswaterstaat. Wat hieraan opvalt is dat de medewerking die we krijgen uitstekend is. Het is volkomen duidelijk bij de betreffende overheidsinstanties wat het doel is van deze tests en dit type voertuigcombinatie”, aldus Laan. Hij verwacht dat de implementatie  van dit voertuigtype ten aanzien van de wettelijke kant zonder veel problemen zal gaan verlopen.

Samenwerking OEM’s

Op korte termijn  streeft de TRTA er volgens Rogier Laan naar, om producenten van trucks en trailers beter met elkaar te laten samenwerken. “Vaak hebben verladers geen belang bij de techniek van de truck en wie die truck beheert. Maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid en veiligheid, is het zeker van belang dat truck en trailer beter met elkaar gaan samenwerken. Voor de komende tijd wordt dat een speerpunt.”

DEEL HET