TLN optimistisch over LZV-proef in België

Tijdens een symposium op Transport Compleet in Gorinchem, dat door zo'n 100 TLN-leden werd bezocht, toonde de organisatie zich optimistisch over de LZV-perspectieven in België. Met name in Vlaanderen liggen er kansen voor Nederlandse vervoerders.

De nieuwe pilot met lange en zware voertuigen in België is op 1 juli van start gegaan. De inschrijvingen lopen mondjesmaat van Belgische kant. Er zouden tot nu nog maar 72 bedrijven hebben ingeschreven. TLN schat dat het merendeel van de inschrijvers Nederlanders zijn.   TLN vindt het hoopgevend dat de zuiderburen de Nederlandse voorschriften grotendeels hebben overgenomen. Een punt is nog, dat Belgische chauffeurs als gevolg hiervan, in Nederland geschoold moeten worden om in hun eigen land met een LZV de weg op te mogen.  Er zijn nog wat andere zaken waar vervoerders op moeten letten, zegt TLN. Zo kan de voertuigcombinatie op nog maar twee locaties gekeurd worden in België en is luchtvering vereist op alle assen, dus ook de stuuras.

Verschillen

In België is verkeer en waterstaat niet federaal geregeld, dus gelden in principe voor de gewesten Wallonië en Brussel weer andere regels. In de praktijk zal de Nederlandse vervoerder hier weinig van merken verwacht TLN. Maar:  in Wallonië wil men werken volgens een één voor één principe, dus een Nederlandse LZV wordt daar pas toegelaten, nadat er ook een in Nederland is toegelaten. Dit noemt men een eis van wederkerigheid. Verder is een Nederlandse vervoerder er nog niet wanneer hij is toegelaten in Wallonië en daar heen wil via Maastricht. Hij rijdt dan ook nog over een klein stukje Vlaams grondgebied en dat vereist nog een procedure bij de Vlamingen. De conclusie is dat eigenlijk alleen op Vlaamse bestemmingen het zinvol en haalbaar is om met LZV te rijden.

Duitsland

Inmiddels rijden in Duitsland diverse lange en zware voertuigen rond op Nederlands kenteken. Maar tot efficiënt grensoverschrijdend LZV-verkeer kan het maar moeilijk komen. Dit heeft te maken met een ietwat afwijkende eis ten aanzien van draaipunten in de combinatie. De Duitsers eisen dat naast de twee draaipunten, de dolly een gestuurde as heeft. In Nederland en Denemarken mag dit juist weer niet. TLN heeft toegezegd zich hard te willen maken voor harmonisatie. Het dossier met de Duitsers sleept echter al jaren, maar TLN heeft gelijk wanneer het stelt dat er wel vooruitgang is geboekt, ook al is voor een LZV aldaar slechts 40 ton GVW toegestaan. Oficieel moeten Nederland en Duitsland nog een handtekening zetten onder een verklaring waaruit blijkt dat LZV uit beide landen, in beide landen daadwerkelijk zijn toegestaan. TLN maakt zich er hard voor dat die overeenkomst spoedig getekend wordt.

Op de foto een LZV zoals die in 2011 op de beurs Trailer Kortrijk stond. 

DEEL HET