TIP trailers met Thermo King AxlePower

Thermo King meldt dat er drie nieuwe koelopleggers met het Advancer AxlePower-energieterugwinningssysteem in gebruik zijn genomen in Nederland. De opleggers maken deel uit van de vloot van de TIP Group en worden ingezet door Herbert SAS, Tielbeke Transport B.V. en Wezenberg Transport BV; distribiteurs voor Albert Heijn.

Het project, dat leidt tot emissievrij koelen, is het resultaat van de samenwerking tussen Thermo King, BPW en de TIP Group. "In onze missie om emissievrije opleggers met temperatuurregeling te creëren, bieden we onze klanten verschillende oplossingen om aan hun specifieke behoeften te voldoen. De volledig elektrische oplossing is al beschikbaar en deze proef, met de energie-asconfiguratie, zal nog ongeveer 12 maanden duren. De eerste resultaten zijn veelbelovend.", legt Rogier Laan, Vice President Sales and Marketing bij TIP Group, uit. "We zijn er sterk van overtuigd dat opleggers met temperatuurregeling op diesel snel zullen verdwijnen ten gunste van een volledig elektrische aandrijving en we zijn hier om die transitie aan te sturen en te ondersteunen."

ePower as van BPW

De in samenwerking met BPW ontwikkelde Thermo King Advancer AxlePower is een volledig geïntegreerd systeem, dat onafhankelijk van het voertuig werkt. Het combineert de ePower-as van BPW met de Thermo King-koelunit en -batterijopslagtechnologie. De opleggers die voor Albert Heijn rijden, zijn voorzien van Thermo King Advancer A-500 Whisper-Pro, PIEK-gecertificeerde koelunits en BPW ePower-assen. Het slimme energieterugwinningssysteem van AxlePower levert het vermogen dat nodig is om de koelunit van de aanhangwagen te laten werken door energie om te zetten die door de as van de aanhangwagen wordt teruggewonnen tijdens de routinematige werking van het voertuig.

Regeneratie van energie

Het systeem slaat de energie, die wordt gegenereerd terwijl het voertuig rijdt of remt, op in een hoogspanningsaccu en hergebruikt deze om de koelunit van stroom te voorzien, waardoor volledig elektrische, emissiearme of emissievrije en autonome koeling van opleggers mogelijk wordt. Het accupakket, dat wordt opgeladen terwijl de oplegger rijdt, voedt de unit ook autonoom terwijl de oplegger stilstaat. Met slim energiebeheer dat het in- en uitschakelen van de generatoren regelt, minimaliseert Advancer AxlePower ook de weerstand op de trekker en biedt de bestuurder en wagenparkbeheerder realtime zicht op de prestaties om 'oplaadangst' te voorkomen.

Stil en schoon 

De mogelijkheid om energie terug te winnen en te hergebruiken maakt het Advancer AxlePower-systeem een ideale oplossing om alle soorten opleggerritten te verduurzamen. Met de stille werking en zonder CO2-emissies van de koelunit bij gebruik van het batterijpakket, stelt deze technologie klanten in staat om op duurzame wijze langeafstands- en binnenstedelijke leveringen uit te voeren, ook in zeer lage emissiezones en geluidsarme stedelijke gebieden. 

 

DEEL HET