Thermo King en BPW in project energie-as

Koelmachinefabrikant Thermo King maakt bekend dat het samen met assen en onderdelenspecialist BPW werkt aan een ‘een nieuwe oplossing om koelmachines emissievrij aan te drijven’. Daarmee zou elektrische koeling voor koeltrailers voorzien van een machine van Thermo King in een stroomversnelling kunnen komen.

Sinds de herfst van vorig jaar hebben beide partijen elkaar opgezocht om mogelijke samenwerking te bespreken. Blijkbaar is nu het moment om de samenwerking openbaar te maken, zonder dat precies wordt gezegd wat die inhoudt, waar het om gaat en wanneer een en ander beschikbaar komt. 'Het partnerschap zal de komende maanden belangrijke mijlpalen in het proces delen, en er zal later dit jaar een tipje van de sluier opgelicht worden‘, klinkt het.

Zes jaar

Sinds 2014 is voormalig trailerverhuurder en nu ondernemer Twan Heetkamp al aan het pionieren met een traileras die energie opwekt en die zo de koelmotor elektrisch aan kan drijven. Een koelmachine zonder dieselmotor is uiteraard schoner en lichter. Heetkamp produceert zijn systeem inmiddels voor diverse klanten, onafhankelijk van het merk trailer en het kan verkocht worden in combinatie met een traileras van Valx, die eveneens al langer bestaat. Vorig jaar liet trailerfabrikant Schmitz ook weten aan een energie-as te werken, bedoeld in combinatie met een nieuwe versie van de zelf ontwikkelde koelmachine. Met deze as lopen nu diverse praktijkproeven.

DEEL HET