Test met 'slim dekzeil' in havens

In een Belgisch-Nederlandse samenwerking is een begin gemaakt met de ontwikkeling van zogeheten 'slimme dekzeilen', om ladingdiefstal tegen te gaan. Hierin werkt de Belgische dekzeilmaker Sioen samen met de TU Eindhoven. Het project krijgt Europese steun en is PASSAnT genoemd. De havens van Antwerpen en Moerdijk zijn erbij betrokken.

'PASSAnT' staat voor PlAtform for Security Solutions hArbours and Terminals. Onder deze noemer besteden de West Vlaanderen, Noord Brabant en het ministerie van Economische Zaken besteden 2,7 miljoen euro om op vijf vlakken nieuwe veiligheidsverhogende producten te ontwikkelen.  

In de eerste plaats nieuwe dekzeilen voor trailers die worden voorzien van sensoren die alarmsignalen kunnen doorgeven naar de meldkamer wanneer erin gesneden wordt. Het tweede is het ontwikkelen van hoge hekwerken die zelf de meldkamer attenderen op indringers. Het gaat zo ver, dat ook trucks en schepen die ergens rijden waar dit niet hoort, opgespoord en geïdentificeerd worden. Dit kan aan de hand van data die worden vergelijken met de actuele situatie. De komende drie jaar willen betrokkenen de nieuwe apparatuur implementeren en uittesten in met name havengebieden. Uiteindelijk zullen de nieuwe veiligheidsmaatregelen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenten. Die kunnen ook in andere havens, in terminals of op bedrijventerreinen zorgen voor een betere veiligheid.

Bekijk het filmpje! 

 

DEEL HET

Video's van Test met 'slim dekzeil' in havens

  • Video bij:Test met 'slim dekzeil' in havens