Tautliner, merknaam als soortnaam

Veel chauffeurs, maar zelfs trailerbouwers en handelaren praten over een 'Tautliner' waar ze eigenlijk een schuifzeiloplegger bedoelen. De naam Tautliner behoort toe aan een Britse trailerbouwer maar net als Jeep is het een beetje een soortnaam geworden.

Eigenlijk is het net zo iets als dat iedere 4x4 'Jeep' genoemd wordt door veel mensen, ongeacht het merk. Een zelfde fenomeen doet zich voor bij meeneemheftrucks die steevast 'Kooi Aap' genoemd worden, ook al is het een Moffet of een Terberg. Op zich is het helemaal niet erg natuurlijk maar maar onlangs dook de term 'Tautliner' zelfs al onterecht op in een tekst van een vakblad. Ook verhuurbedrijven gebruiken de naam te pas en te onpas waar ze schuifzeil opleggers bedoelen. 

Tautliner is echter een merk schuifzeilen van het Britse Boalloy. Volgens onze informatie was dat ook de uitvinder van de schuifzeil oplegger en het bijzondere er aan is dat de spanners aan spanbanden zitten die doorlopen aan boven toe. De pockets in de zeilen zorgen er voor dat de Tautliner zeilen er altijd wat rommelig uit zien. Toch schijnt het uit voor de ladingzekering beter te zijn dan de gepopnagelde spanners die andere merken toepassen. Grote klanten waren Eddie Stobart en P&O Ferrymasters.

 

DEEL HET