Tata Steel propageert staal van hogere sterkte

Tata Steel demonstreerde voor een groep van 35 leden van CarrosserieNL de mogelijkheden die het bedrijf heeft voor de levering van staal voor carrosserie- en trailerbouw. Het concern toonde ook een voorbeeld van een samenwerking met een trailerbouwer die heeft gekozen voor staal van een grotere sterkte.

‘’Koken, bakken en braden, dat is wat we hier doen’’, zegt de gids die de groep de toch wat mysterieuze stad laat zien waar we nu zijn en waar je niet zo maar komt. Ingeklemd tussen Beverwijk en IJmuiden bevindt zich een enorm fabrieksterrein met rokende schoorstenen, felle lampen, bergen erts en veel beweging schepen van vrachtwagens en treinen. Jaarlijks wordt hier zeven miljoen ton staal geproduceerd en daarmee is dit een reusachtig bedrijf. Echter Tata Steel heeft nog veel meer bedrijven zoals die in IJmuiden staan. Tata Steel opereert wereldwijd en produceert geen zeven, maar 28 miljoen ton staal op jaarbasis. In IJmuiden gebeurt dit met 9.000 man personeel. Dat lijkt veel, maar in het verleden hadden wel 25.000 mensen een baan bij de staalproducent. Tata Steel maakt in IJmuiden nu echter wel meer staal en van een kwaliteit met een hogere toegevoegde waarde voor de klant.

De markt op

Het kenmerk van Tata Steel in IJmuiden is dat het ver gaat in het meedenken met de klant. Zo zijn er in IJmuiden afdelingen waar het staal wordt getest dat al in de vorm is geperst. Denk aan een carrosserie van en Renault Espace of een cabine van een DAF CF. Tata Steel voert kwaliteitschecks en tests uit en koppelt de resultaten van dit onderzoek terug naar de klant, zodat zeker gesteld wordt dat het bestelde staal  van de kwaliteit is die ervan wordt verwacht. Op die manier wordt er ook onderzoek gedaan naar wat de markt wil, niet alleen voor de personenwagens, maar ook voor de carrosserie- en trailerbouw. Op dit moment ontwikkelt Tata Steel in IJmuiden een traileras uit een hoge sterkte staal waardoor deze traileras moeiteloos een miljoen kilometer mee moet kunnen gaan. Tata Steel heeft geconstateerd dat de trailermarkten in het westen van Europa een krachtig herstel laten zien. In landen als Spanje en Italië zijn de verkopen met bijna tweederde gestegen dit jaar en Nederland blijft niet achter met een marktgroei van meer dan dertig procent. Tata Steel verwacht dat de gunstige conjunctuur op de Europese trailermarkt nog wel even aanhoudt. Aan de leden van CarrosserieNL  werden cijfers getoond die spraken van een marktvolume van 154.00 trailers dit jaar, oplopend naar 170.000 trailers in 2017 en dan weer afnemend naar 144.000 in 2018.  

Ympress

Ympress en Ymagine zijn de namen voor enkele typen warmgewalst staal.  De groep kreeg tijdens de rondgang over het terrein te zien wat warmwalsen inhoudt. Dit zijn de staalsoorten die geschikt zijn voor de bouw van trailers.  Dit staal wordt High Strength Low Alloy staal genoemd. De toepassing van hoge sterkte staal heeft volgens Wim van Veenen van Tata Steel de nodige voordelen. Hij geeft hierbij het voorbeeld van de Berger EcoTrailer, de bekende Oostenrijkse schuifzeiltrailer waarin in de chassisbalken op plekken gaten zijn geboord om gewicht te besparen. Er zijn volgens Van Veenen meerdere redenen om dit type staal in de trailerbouw te prefereren. De voornaamste reden is gewichtsreductie. Daardoor ontstaat een terugverdienmodel voor de vervoerder, die met een trailer van dit type staal meer mee kan nemen en dus een hogere omzet kan draaien. Met behoud van dezelfde stijfheid als van een vergelijkbare conventionele schuifzeiltrailer wordt een gewicht uitgespaard van 1,1 ton, wat leidt tot een leeggewicht van de Ecotrailer van 4,7 ton. Bijna het gewicht van een containerchassis. De langsdragers van de trailer bestaan uit Ympress staal van 4 mm dik over een lengte van 13,60 meter. De trailer van Berger bestaat uitsluitend uit I en Z profielen. Wim van Veenen zegt er eerlijk bij dat het staal voor deze trailer dertig procent duurder is vergeleken met een normale schuifzeiltrailer, maar dat doordat er minder materiaal nodig is het eindproduct niet duurder of zelfs goedkoper kan zijn. Van Veenen toonde aan dat hier nog tussenwegen te bewandelen zijn met dikker gerold staal waarbij er nog altijd een significant gewichtsvoordeel resteert.

Coretinium

Een ander materiaal dat Tata Steel aan de leden toonde, is Coretinium. Dit is een structuur die Tata Steel zelf in de UK produceert en die bestaat uit twee staalplaten van 0,4 millimeter dik die aan elkaar gelijmd worden met een polypropyleen honingraatstructuur ertussen. De bedoeling hiervan is om een veel grotere stijfheid te bereiken in combinatie met een laag gewicht. Bij Tata Steel is de gedachte dat Coretinium toegepast kan worden bij de constructie van bijvoorbeeld busvloeren. Daarbij kan de constructeur bij toepassing van een dergelijke vloer, toe met minder dwarsliggers op het chassis, wat ook weer een gewichtsbesparend effect heeft. Bovendien kan een vloer van Coretinium volgens Tata Steel prima fungeren als firewall tussen motor en passagierscompartiment. Ook in de trailerbouw ziet Tata Steel mogelijkheden voor dit type panelen. Namelijk als kopschot, bodem of als palletkist. De staalconstructeur geeft toe dat bijbehorend testwerk hiervoor nog in ontwikkeling is.

 

DEEL HET