Speciale Veldhuizen DAF voor boottransport

Veldhuizen Wagenbouw heeft met een DAF CF voor botentransport weer een fraai staaltje speciaalbouw afgeleverd. De 6x2 DAF CF is voorzien van een sturende aangedreven achteras en een opbouw met een geïntegreerd chassis.

De DAF CF is voorzien van een volledig in eigen huis ontwikkelde opbouw met geïntegreerd chassis. Voorwaarde voor yachttransporteur Van de Wetering was een bijzonder laag chassis met mogelijkheden voor een extreem lage kielbalk. De engineers van Veldhuizen Wagenbouw kwamen met een innovatieve oplossing waarbij de aangedreven as helemaal achteraan werd geplaatst. Door toepassing van een in eigen huis ontwikkelde, starre voorloopas met een extreem plat aslichaam bleef het chassis over grote lengte beschikbaar voor lage lading. In de kielbak is de aandrijfas van de DAF uit het midden geplaatst waardoor de kiel van een boot daar langs kan. De aandrijfas loopt door een beschermende ruimte waardoor de lading beschermd wordt tegen de draaiende delen. De minimale hoogte voor de kiel bedraagt door deze oplossing slechts zeven centimeter.

De aangedreven laatste as is door Veldhuizen op een draaischamel geplaatst waardoor de draaicirkel ondanks de grote wielbasis binnen de legale perken blijft. De besturing vindt plaats door middel van een stangenstelsel. De laadvloerhoogte van de truck bedraagt slechts 85 centimeter. Opvallend is verder de uitneembare kantbalk waardoor Van de Wetering enorme haspels kan vervoeren met de DAF. Deze haspels waren tot nu toe uitsluitend met zware diepladers te vervoeren vanwege hun hoogte. 

Om tot de gewenste laadvloerhoogte te komen werden er onder meer speciale tanks ontworpen voor brandstof, AdBlue en een oplossing voor de accu's. Verder werd er een gedeelde uitlaatdemper toegepast om ruimte te winnen.

Van de Wetering heeft een order geplaatst bij Veldhuizen Wagenbouw voor in totaal zes van deze DAF trucks, uit te leveren over een periode van drie jaar.

Daarnaast zet Van de Wetering een gehuurde DAF truck met een speciale aanhangwagen in van Veldhuizen Wagenbouw/CE Rent. Ook dat is een bijzonder lage DAF truck met een eigen chassis. In combinatie met een vier-assige uitschuifbare aanhangwagen kunnen hiermee silo's van 3,5 meter breedte en acht meter lengte binnen de 18,75 totale lengte vervoerd worden.

DEEL HET