Slimme linktrailer van H&W

Tijdens Transport Compleet in Hardenberg viel ons oog op deze slimme linktrailer voor B-Double LZV combinaties. Het concept munt uit in eenvoud en lost een bekend probleem op.

Een zogenaamde linktrailer vormt de verbinding tussen een standaard trekker en een standaard, 13,60 meter lange oplegger. Daarvoor heeft de linktrailer een eigen opbouw, met daarachter een opleggerschotel voor de volgtrailer. 

Schuiven

Om toch aan te kunnen docken zijn er verschillende systemen bedacht, zoals het inschuiven van het chassis of het over het chassis heen schuiven van de laadbak. Dat leidt in beide gevallen tot een zware, gecompliceerde en storingsgevoelige constructie. 

Twistlocks

Door een linktrailer met een vast, dus niet uitschuifbaar chassis te ontwikkelen is H&W in staat om een relatief lichte en simpele oplossing aan te bieden. Het chassis is uitgerust met twistlocks waardoor er een BDF-bak met gooseneck bodem op past. Als er gelost moet worden aan een dock dan kan deze afzetbak eenvoudig op de pootjes gezet worden, waarna het chassis een stuk naar voren getrokken wordt. De bak wordt dan aan de achterkant vergrendeld op de extra twistlocks die eenvoudig omhoog gezet kunnen worden. Hierdoor staat de achterkant gelijk aan de bumper waardoor het geheel voor een dockshelter past. Met de bak in deze, achterste positie kan ook gereden worden, mits de schoteldruk voldoende is uiteraard. 

De H&W linktrailer is voor de Nederlandse LZV-wetgeving goedgekeurd. Voor de Duitse toelating als 'langfahrzeug' zijn beide assen gestuurd. 

DEEL HET