Scania test trailer met zonnepanelen

Nu Scania elektrisch aangedreven trucks heeft geïntroduceerd, maakt het bekend dat er ook een test komt waarbij het nut wordt onderzocht van zonnepanelen op de trailer. Scania vermoedt dat daarmee een verbruiksvoordeel van 5 tot 10 procent behaald kan worden en in landen waar de zon nadrukkelijker schijnt, zelfs het dubbele.

Scania zet een trailer in voorzien van zonnepanelen bij Ernst Express, een bedrijf waar Scania al eerder me samenwerkte, in het project met stroomafnemers en bovenleidingen. Dit keer gaat het erom om uit te vinden hoeveel de zonnepanelen kunnen bijdragen om een plug-in hybride truck te kunnen laten rijden. Voorzien van achttien meter aan panelen, ontstaat een oppervlakte van 140 vierkante meter. Dus ook de zijkanten van de trailer wekken energie op via zonlicht. De opbrengst hiervan is in Zweden nog bescheiden. Volgens Scania wordt er in Zweden jaarlijks 14000 kilowattuur aan elektriciteit opgewekt met zonnepanelen.

Onderzocht wordt verder in hoeverre trailers elektriciteit kunnen toevoeren aan het Zweedse elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld wanneer de betreffende trailer een weekend geparkeerd staat.

Besparingen

Hoewel de zon beduidend minder uitbundig in Zweden schijnt dan in bijvoorbeeld Spanje, gaan betrokkenen er vanuit dat er zeker een besparing te realiseren valt. In Zweden schijnt de zon zeker ook wanneer het geen zomer is, en daardoor verwachten betrokkenen toch dat er rendement uit zonnepanelen valt te halen wanneer een trailer-opbouw daarmee vol wordt gelegd. De Zweedse overheid subsidieert het project.

Nederland

In Nederland zijn Vos logistics en Emons begonnen aan een proef waarbij bekeken wordt wat de opbrengst is van zonnepanelen op het dak van de trailer. De THT New Cool trailer is juist niet uitgerust met zulke panelen, omdat initiatiefnemer Twan Heetkamp de opbrengst te gering vindt.

DEEL HET