Scania met 90 ton Effer kraan voor Maurang

Logistiek dienstverlener voor de bouw Maurang uit Helvoirt nam onlangs een nieuwe Scania R590 als 8x2 bakwagen in gebruik. De truck valt op door de stevige 95 ton/meter Efferkraan achter de cabine. De opbouw werd verzorgd door Kluytmans Service Tilburg.

De Scania R590 is een 8x2 met het zwaarste chassis, twee 9 tons sturende voorassen en één gestuurde en hefbare naloopas. Verbeek koos daarbij een middelhoge cabine zodat de kraan in opgevouwen stand nagenoeg geheel achter de cabinewand blijft. De vraag waarom hij voor Scania koos kan hij heel duidelijk beantwoorden: “Wij willen goed en mooi materieel. De V8 heeft iets meer pk’s dan we normaal kopen, maar omdat dit de nieuwste generatie V8 is, hebben er vertrouwen in dat het brandstofverbruik in de pas blijft. Daarbij, dit zou wel eens meteen ook de laatste V8 kunnen zijn. Een truck als deze moet bij ons toch zeker 10 tot 12 jaar mee. Dan zitten we voor de vervanging waarschijnlijk al volop in het elektrisch aangedreven tijdperk. Al moet ik nog zien hoe dat allemaal gaat lopen.”

Vertrouwen in de bouwmarkt

De truck heeft een laadvlak van 6,5 meter en gaat in combinatie met een 7,20m lange aanhanger ingezet worden voor het transport en het plaatsen van betonnen vloerdelen ten behoeve van de woningbouw. De laadbak is voorzien van rongpotten, sjorogen en twistlocks voor een optimale inzetbaarheid in de bouwsector. “Ja, inderdaad, momenteel hangen er wat donkere wolken boven veel projecten. Maar ik ga er toch vanuit dat we in Nederland toch écht een keer fors woningen gaan bouwen.” 

95 ton/meter Effer

De giek van de 95 ton/m Effer kraan kan zelf zeven keer uitschuiven en Maurang heeft er een zes keer uitschuifbare jib op gemonteerd. Daarmee is de reikwijdte bijna 31 meter. “Maar dat is wel theoretisch. Want volledig uitgeschoven is het hefvermogen nog 800 kilogram”, geeft Verbeek uitleg. “Maar een dergelijke reikwijdte is wel genoeg om de vloerdelen zowel op de begane grond als op de eerste, en alle opvolgende verdiepingen, op zijn plaats te tillen. En om goed en veilig vóórover de cabine te kunnen werken, hebben we de auto aan de voorkant voorzien van twee extra stempelpoten van elk zeven ton. Daar hebben we gemak van het met een innerliner versterkte chassis. In totaal kunnen we de truck tijdens het kranen heel stabiel zes keer stempelen.”

De gehele opbouw, inclusief de kisten en de afstempeling aan de voorzijde werden uitgevoerd door Kluytmans Service in Tilburg. 

DEEL HET