SAF Holland biedt e-as aan voor onder andere koeltrailers

SAF Holland komt met een traileras die elektriciteit genereert die tot voordeel is voor koeltrailers, de TRAKr. Op die manier zou de dieselmotor in de koelmachine achterwege kunnen blijven of op z’n minst flink veel minder hoeven te doen.

Opvallend is dat SAF Holland zegt een elektromotor te gebruiken waarin geen koper is verwerkt of andere zeldzame aardmetalen. De fabrikant zegt met diverse klanten praktijktests te hebben uitgevoerd. Daarbij wordt niet alleen de koelmachine van energie voorzien, maar zegt ook de trekker te willen aanrijven wanneer die zich in een klim bevindt. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden, heeft SAF Holland de as getest in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zuid Afrika en de VS.

Compleet pakket

SAF Holland wil de as als compleet pakket aanbieden: bij de e-as horen ook een batterij en een regelunit die op elkaar afgestemd worden om de as zo soepel en effectief zijn werk te laten doen. Het maximale vermogen dat de generator van de as genereert ligt bij 26 kW, terwijl er maximaal 120 kW aan vermogen kan worden toegevoegd aan trailer en of trekker. De as is met Intra of met Modul-vering leverbaar en de klant kan ook nog kiezen uit trommel- of schijfremmen. Een trailer voorzien van deze as wordt nauwelijks zwaarder, wanneer de dieselgenerator en bijbehorende brandstoftank, die meestal 200 liter groot is, worden gedemonteerd.  

Marktintroductie

Importeur IMS Group uit Barneveld voorziet dat de verkoop van de as in het tweede kwartaal van 2022 van star kan gaan. Naast koeltrailers, denkt IMS Group dat deze as ook zijn diensten kan bewijzen aan trailers voorzien van een elektrische kraan, betonmixer, of een meeneemheftruck.

DEEL HET