Reusachtige trailer in Australië de weg op

In Australië gaat een vier-assige trailer de weg op met een lengte van 24,5 meter en met een laadvermogen van 38 ton. We wisten nog enkele bijzonderheden te achterhalen, bijvoorbeeld dat er 49 europallets mee kunnen. 

Een hoofdreden voor de Australiër Dave Murphy om deze trailer te ontwikkelen, is dat dit een oplossing is die tien procent meer laadvermogen heeft dan een B-Double, maar die tien procent minder weegt. Het forse laadvermogen wist Murphy te realiseren door te werken met twee tandemstellen met een toegestane last van 17 ton. In de Australische wetgeving staat niets over een mogelijk tweede tandemstel, dus dat mag gewoon. Nu staat dit tweede tandemstel wel een flink stuk naar voren, dus monteerde Murphy gedwongen besturing op de voorste  en achterste as van de trailer, die ook nog gelift kunnen worden. Dit alles is inmiddels goedgekeurd door de Australische RDW. De verwachting is dat het rijden met een enkele, grote trailer een flink brandstofvoordeel zal gaan brengen.

Overgewicht

Maar Murphy had nog een probleem: zoals de combinatie er nu bij stond, zou de trekker overbelast raken. Dus veel mailen met Kenworth, dat een ‘twin steer’ versie van de K200 voorstelde, met de voorloopas op lagere banden. Toch bleek toen dat het weer niet paste met de luchtfilters, dus moest er een Kenworth 610 gekozen worden, met een kleinere cabine, inclusief die twee voorassen.

Vouwdeuren

Om de stroomlijn te verbeteren, wilde Murphy ook bekijken of de achterdeuren zodanig ontworpen konden worden, dat ze een dubbel scharniersysteem konden krijgen, om zo te komen tot een taps toelopende achterkant van de trailer. Opnieuw bleek de Australische RDW niet moeilijk, zo lang de regels, die kennelijk lekker ruim zijn, maar niet overtreden worden. Voorlopig lijkt dit ‘m dus te gaan worden, maar tussen de regels door lezend, zien we dat er ook plannen zijn voor nog verdere verfijning.

DEEL HET