Nieuwe methode toelatingskeuringen

De RDW is officieel op 1 januari jl begonnen met de invoering van een nieuwe toelatingskeuring bij de toelatingskeuring van vrachtauto’s en aanhangwagens voor het bepalen van de maximum toegestane massa (MTM) bij individuele toelatingen. Voor bepaalde voertuigen kan het gewicht daardoor lager uitvallen dan bij de vorige toelatingskeuring. Echter vanaf genoemde datum trad RDW adviserend op naar bedrijven waarvan de sommetjes niet helemaal klopten.

De bepaling van de MTM vond altijd plaats op basis van de optelsom van de wettelijke toegestane aslasten van het voertuig met een maximum van vijftig ton. Voor rijdende werktuigen was dat zestig ton. Hierdoor kreeg een 8×4 kipper met een achttien tons tandemstel voor en een negentien tons tandemstel achter keurig 37 ton als maximum gewicht op het kenteken. De komst van de Europese typegoedkeuring (ETG) heeft daarin verandering gebracht.

In het kader van de ETG wordt de vaststelling van het maximum voertuiggewicht uitgevoerd volgens de Europese Verordening 1230/2012. Daarbij wordt ook gelet op een juiste gewichtsverdeling van de lading over het voertuig. Dit betekent dat er bij maximale belading geen aslasten mogen worden overschreden.

Dit is nieuw. De RDW hanteert een overbruggingsperiode van drie maanden, die nu ongeveer om is.

De RDW meldde aan de Focwa dat in januari weinig berekeningen werden overhandigd tijdens de toelatingskeuring van het voertuig. In 95% van de gevallen waarin wel een berekening werd overlegd, voldeed de meegeleverde berekening aan de eisen m.b.t. de technische aslasten en Maximaal Toegestane Massa (MTM). In die gevallen waarbij geen berekening werd overlegd, heeft de RDW zelf de controleberekening uitgevoerd. Slechts de helft werd hierbij akkoord bevonden, waarschijnlijk omdat de RDW hierbij uitging van gelijkmatig verdeelde belasting. Wanneer de fabrikant of constructeur in alle gevallen het zwaartepunt van de nuttige massa zelf aangeeft, is de verwachting dat ongeveer 90% van de voertuigen akkoord zijn. Vanaf 1 maart gaat de RDW helemaal over op de nieuwe methode, wat betekent dat afkeur dan daadwerkelijk afkeur betekent.

DEEL HET