Palfinger Epsilon met vangmuilkoppeling

De Vries Cornjum BV heeft drie nieuwe Volvo FH500 bakwagens in bedrijf genomen die samen één Palfinger Epsilon autolaadkraan delen. Om ook met de Palfinger kraan aangekoppeld een aanhangwagen te kunnen vervoeren is er een tweede vangmuil gemonteerd aan de autolaadkraan.

De Vries Cornjum is een uiterst veelzijdig bedrijf. Zo is De Vries specialist in het onderhoud van moeilijk begaanbare natuurterreinen, maar wordt er ook in riet gehandeld voor dakbedekking. Voor de uiteenlopende activiteiten in binnen- en buitenland heeft De Vries onlangs geïnvesteerd in drie nieuwe Volvo FH500 trucks, compleet met aanhangwagens en een Palfinger Epsilon autolaadkraan. Het bijzondere is dat die kraan op alle drie de motorwagens past. Om dit mogelijk te maken werd er een fraai staaltje carrosserie- en hydrauliekwerk verricht door Bren Techniek uit Drachten.

Rupsmaaiers

De Vries Cornjum BV wordt geleid door Gerrit Jan De Vries. Hij geeft in zijn bedrijf leiding aan 12 medewerkers die door heel Europa actief zijn met botanisch maaibeheer. Voor dat werk zijn er verschillende, in eigen huis ontwikkelde rupsmaaiers die zelfs in moerassen hun werk kunnen doen. Voor het transport van die machines zet De Vries de drie Volvo FH combinaties in. ,,Onze trucks vervoeren de eigen machines, maar we laden ook riet. Daarvoor hebben we de autolaadkraan nodig, maar die hebben we lang niet altijd nodig. Om die reden hebben we gekozen voor een afneembare autolaadkraan’’ aldus De Vries. ,,Een afneembare autolaadkraan hadden we al, maar dat was een wat omslachtig mechanisch systeem. Bovendien wilden we ook een aanhangwagen mee kunnen nemen. Zowel met- als zonder kraan op de motorwagen. Palfinger dealer Bren Drachten kwam toen met deze oplossing, waarbij er niet alleen een vangmuil koppeling op de motorwagen zit, maar ook op de kraan’’.

Twee vangmuil koppelingen

De Vries koos voor een Palfinger Epsilon M13Z105 HPLS autolaadkraan, een 12 ton/meter autolaadkraan met een bereik van 10,5 meter en servobesturing. Dit type is voorzien van een centrale doorvoer van alle leidingen en slangen waardoor er minder slijtage optreed. Een belangrijke eis van De Vries was dat de kraan volledig als Z-kraan opvouwbaar moest zijn, inclusief de grijper. De kraan is gemonteerd op een door Palfinger Nederland geleverde bok die zich aan de motorwagen vast klampt. De gehele ophanging er van werkt hydraulisch en ook de aansluiting van de hydraulische leidingen werd door Bren Techniek geoptimaliseerd. Op- en afbouwen is nu eenvoudig en dankzij de extra vangmuil koppeling aan de kraanbok kan de aanhangwagen gewoon mee. Heel bijzonder is de ‘James Bond’ achtige kentekenplaat houder op de kraanbok. Aangezien de bok op drie motorwagens past zijn hier drie witte kentekenplaten op aangebracht. De chauffeur hoeft de driehoek alleen maar naar de juiste kentekenplaat te draaien.

Kopschot met hefinrichting 

De samenwerking met BREN Drachten ging verder dan alleen de opbouw van de autolaadkraan. De Vries: ,,Bren Drachten heeft ook de volledige opbouw van de motorwagens verzorgd, inclusief een kopschot met een hydraulisch hefsysteem. Daarmee kunnen we het maaiblad zodanig omhoog brengen dat de machine er onder past op de motorwagen. Op de vorige trucks hadden we om die reden een heftruckmast aan het kopschot bevestigd. Bren Drachten heeft die functie nu keurig geïntegreerd in het kopschot.’’ Opvallend is het hoge afwerkingsniveau van de trucks. Zo volgt de RVS zijafscherming met geïntegreerde kisten volgt het profiel van de originele Volvo demper. Deze kisten werden gemaakt door Theo de Haan Metaaltechniek uit Hallum. Verder werd er LED verlichting aangebracht, zelfs in de kisten en monteerde Bren Drachten een fraaie RVS achter spiegel en uitschuifbare breedtemarkeringsborden. Alles bij elkaar een prachtig stuk maatwerk waarmee BREN Drachten laat zien meer te zijn dan alleen Palfinger dealer.

Voor meer info en foto's: Klik hier!

DEEL HET