Novum 'update' voor Kögel trailers

Kögel voorziet zijn schuifzeilopleggers Cargo, Mega en Light de van de Kögel Lightplus bekende en beproefde buitenframes en opbouw. NOVUM staat niet alleen voor de nieuwe buitenframes en opbouw, maar ook voor het nieuwe, modulaire systeem van Kögel met geoptimaliseerde, uniforme nieuwe modules en componenten. Daarmee is volgens de fabrikant ook een individuele specificeerbaarheid bij de trailers van de Novum-generatie mogelijk.

Alle trailers van de NOVUM-generatie beschikken binnenkort ook over stabiele, torsiebestendige gelaste frames met doorgestoken dwarsdragers voor een hoog laadvermogen en plaatselijke puntbelasting. Een nieuwe, smallere maar sterkere afsluitplaat aan de achterkant, evenals de nieuwe lucht- en lichtconsole op het kopschot zorgen volgens Kögel voor meer stabiliteit omdat de krachten via de langsdrager naar het chassis worden geleid. Door het nieuwe externe  buitenframe wordt de bereikbaarheid van de Vario-Fix-sjorpunten sterk verhoogd, zegt Kögel. Daarmee is het vastsjorren van de lading in het externe VarioFix stalen gatenframe bij gesloten zeilen mogelijk, evenals bij de als optie verkrijgbare zijborden.

De standaard geleverde 13 paar sjorbeugels en sjorogen zijn voor het gemakkelijker bevestigen voorzien van sluithaken en grepen aan de zijkant en hebben een trekkracht van 2500 kg. resp. 4000 kg. Natuurlijk is het volledige chassis van de NOVUM-generatie duurzaam tegen corrosie beschermd dankzij de Nano-Ceramic-technologie en de KTL-coating met daarbovenop een UV-deklaag, aldus Kögel.

Opbouw

De voorwand, inclusief de volumerongen voor, de hoekrongen achter en de portaaldeuren achter, zijn uit aluminium vervaardigd. Met name in combinatie met een hefdak is er volgens Kögel sprake van gewichtsbesparing. Bovendien kunnen bij het laden aan de zijkant, de pallets gemakkelijker gepositioneerd worden en aan het kopschot worden bevestigd.

Insteeklatten of planken met verschillende afmetingen behoren daarmee tot het verleden. De latzakken of plankendragers kunnen via een sponning voorzien van gaten,  variabel worden geplaatst. Natuurlijk beschikt ook de nieuwe opleggergeneratie over het ladingzekeringscertificaat DIN EN 12642 Code XL.

Update

Kögel zal deze update geleidelijk bij alle varianten van de Cargo, Mega en Light invoeren. De Kögel Lightplus is nu al leverbaar, vanaf maart zullen vervolgens de Cargo Coil en de Cargo Coil Rail de nieuwe NOVUM-generatie voltooien. Overige varianten van de NOVUM-generatie zijn dan vanaf de IAA 2018 leverbaar. 

DEEL HET