Noorse Pacton voor Riemersma

Johan Riemersma uit het Friese Burum heeft een bijzondere Pacton oplegger laten bouwen. De schuifzeiloplegger is voorzien van een fuseegestuurde laatste as die helemaal achteraan de oplegger gemonteerd is. Dit naar Noors voorbeeld. Verder is de oplegger voorzien van heel veel opties.

Met de nieuwe - zeer compleet uitgevoerde - Pacton-schuifzeilenoplegger (type TXD.342.T- EP1) wordt onder meer staal vervoerd vanuit het Zweedse plaatsje Jokkmokk, op de poolcirkel. Ook machines en stukgoed worden met de splinternieuwe combinatie getransporteerd. "Als bedrijf rijden we wekelijks naar Noorwegen en Zweden voor stukgoedtransport, contractvervoer of verhuizingen. Ook retourvracht nemen we uiteraard zo veel mogelijk mee."

Verbreedbaar en verhoogbaar 

Voor maximale toegankelijkheid is de nieuwe Pacton-trailer van Riemersma voorzien van een mechanisch hefdak, dat 45 cm verhoogd kan worden, dankzij een zestal uitschuifbare Pacton-rongen en een viertal hydraulische hefpompen. Het dak is bovendien uitgevoerd als een zogenaamd twin-schuifdak dat zowel voor als achter geopend - en daarna verschoven en vergrendeld - kan worden. De rechterzijde van het achterportaal is handmatig verbreedbaar met 40 cm. Al deze opties maken snel en flexibel laden en lossen mogelijk.

Full options 

De nieuwe truck en trailer werden ter vervanging aangeschaft. Ze zijn sinds kort in gebruik én naar volle tevredenheid. "Je merkt echt wel dat Pacton een kwalitatief hoogstaand merk is. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Het is toch je dagelijkse gereedschap waar je je werk mee doet. Deze trailer moet minstens tien jaar mee en als het even kan nog een stuk langer. Vandaar ook de keus voor een rijke uitvoering, met onder meer hefdak en een verbreedbaar achterportaal. Dat gebruik je misschien niet dagelijks, maar als je het nodig hebt - bij het laden van machines bijvoorbeeld - is het wel heel handig. Vanaf nu rijd ik tijdens het laden geen rongen meer krom", lacht Riemersma. 

Noorse uitvoering 

De nieuwe Pacton-oplegger is een Noorse uitvoering, met een chassislengte van 13,64 meter, een koppelingdruk van 15.000 kg, een asdruk van 27.000 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 42.000 kg. Riemersma: "Met deze combinatie rijd ik voor ongeveer 70 procent op Noord-Zweden en voor 30 procent op Noord-Noorwegen. De uitvoering van de trailer - met name het asstel - is daarop afgestemd."

De asconfiguratie bestaat uit een BPW-luchtveerstel met twee starre assen met schijfremmen en een BPW-naloopas met schijfrem. De eerste as is voorzien van een handmatig bedienbare aslift vanuit de cabine. De laatste as wordt fuseegestuurd. Sales engineer Martin Kosse van Pacton vertelt: "De plaatsing van de assen is nauwkeurig gespecificeerd voor het gebruik door de klant, in verband met de wetgeving in de Scandinavische landen. Dat betekent dat de laatste as zo veel mogelijk naar achteren is geplaatst. Om de wendbaarheid te bevorderen is deze as uitgevoerd met fuseebesturing. De eerste en de tweede as zijn op 1.310 mm van elkaar geplaatst. De tweede en de laatste as hebben een afstand van 2.100 mm. De naloopas is eveneens elektrisch vanuit de cabine te blokkeren."

Full options 

Kosse noemt de trailer voor Riemersma met recht een 'full options' oplegger, vanwege de rijke en fraaie uitvoering. Dit houdt onder meer in dat aan beide zijden van de trailer drie kisten en een stophoutbak zijn voorzien van gepolijst rvs, alsook lichtmetalen velgen, een gepolijst rvs lichtbak en led-verlichting binnen en buiten. Er is natuurlijk ook gedacht aan opberghaken voor de sneeuwkettingen, die een onoverkomelijk detail vormen in de Scandinavische landen. Riemersma reageert: "De vele opties en het maatwerk waren voor ons een belangrijk aspect om voor Pacton te kiezen."

DEEL HET