Mogelijk alsnog proef met de Super Eco Combi

Na het eerder afblazen van de proeven met de Super Eco Combi schijnt er nu weer licht aan het einde van de ambtelijke tunnel. Op 29 november werd er wederom een poging gedaan om de handen op elkaar te krijgen voor een proef met deze super efficiënte en duurzame combinaties.

Eerder dit jaar werd er al een presentatie georganiseerd waarbij Minister Harbers zelf in de gelegenheid werd gesteld om te rijden met een 32 meter lange Super Eco Combi. Dat heeft geleid tot een ‘experience day’ op29 november op AMPT Maasvlakte, waarbij een groot aantal officials van RDW, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, TLN, en het Ministerie van IenW en Rijkswaterstaat aanwezig waren. Verder waren er vertegenwoordigers van de DAF Trucks en Scania, de trailerbouwers Krone en Van Eck/Kässbohrer. Van de vervoerders waren er naast de mensen van Ewals vertegenwoordigers van Van der Wal Transport, Euser, BTT, Kamps Transport en Nap Transport.

Naast de demonstratie werd er uitvoerig gesproken over de gevolgen voor de infrastructuur, de verkeersveiligheid en de ervaringen in andere landen. Zo sprak Frimann Mortenson van de Zweedse Rijksverkeersdienst, Vejdirektorat. Uiteraard lag de focus op de beoogde CO2 reductie die de inzet van de Super Eco Combi met zich mee brengt. Verder wordt ook de congestie geholpen doordat er minder vrachtwagens nodig zijn, en door een verwachte verschuiving naar meer nachtelijke transporten met de SEC combinaties. Een ander argument is het chauffeurstekort. Eén chauffeur die twee opleggers meeneemt scheelt de helft.  

Spanje en Zweden zijn al om

De initiators benadrukken dat Nederland achter ligt op een aantal andere Europese landen. Zo zijn er in Denemarken al proeven begonnen op de openbare weg en hebben Zweden en Spanje inmiddels groen licht gegeven. In Spanje geldt dat vanaf 1 maart autosnelwegen worden opengesteld voor de 32 meter lange combinaties met dubbele opleggers. Zweden volgt vanaf augustus 2023 met zo’n toelating op het hoofdwegennet.

Werkgroepen en stappenplan

Er zijn nu werkgroepen samengesteld voor een verdere uitwerking van de proeven op de openbare weg. Daarna wordt er gedacht aan een stappenplan, waarbij stap één een toelatingstest bij de RDW is. Vervolgens wordt er met een combinatie van Ewals begonnen met een praktijkproef tussen de Maasvlakte 2 en Venlo. Eerst zal er leeg, en uitsluitend 's nachts gereden worden, vervolgens met geladen opleggers. Als dat allemaal goed gaat zullen er meerdere proeftrajecten door Nederland worden uitgezet.

DEEL HET