Vervoerders overwegen proef met 32 meter A-Double

Volgens Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics overweegt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een proef met 32 meter lange LZV combinaties. Binnen die lengte kunnen twee volwaardige 13,6 meter lange opleggers gekoppeld worden met een dolly.

Verhoeven deed zijn uitspraken op BNR Business Radio. Verhoeven meldde dat Vos Logistics in Zweden inmiddels rijdt met dubbele opleggers, de zogenaamde A-Double combinaties. In Zweden rijden onder meer het Scania Transport Laboratorium en DB Schenker ook al met dergelijke combinaties. Volgens Verhoeven is het ministerie momenteel bezig om ook in Nederland een proef op touw te zetten. 

De LZV is een prachtig middel tegen congestie, CO2 uitstoot en het chauffeurstekort maar met de huidige 25,25 meter combinaties moet er afgeweken worden van de standaard Europese unit, de trailer. Met een A-Double combinatie kan een standaard trekker door middel van een dolly twee volwaardige trailers meenemen. Nederland was inmiddels achttien jaar geleden pionier op het gebied van de LZV, toen nog Ecocombi genoemd. In ons land is dat concept inmiddels in wetgeving verankerd en ook België, Duitsland en heel Scandinavië rijden al met de lange combinaties. Met de proef met de A-Double combinaties loopt Nederland weer voorop. Bedrijven als Vos Logistics, Ewals en Kuipers Neer staan te popelen om de 32 meter lange combinaties in te zetten.

De stap die eerst genomen moet worden is het proefrijden met de lange combinaties op de RDW testbaan. Het Ministerie bevestigt dat een aanvraag is gedaan om op de proefbaan van de RDW te gaan rijden. Het duurt dus nog even eer zo'n combinatie de weg op komt. Wordt vervolgd! BIGtruck publiceerde al eerder over de A-Double combinaties.

DEEL HET

Video's van Vervoerders overwegen proef met 32 meter A-Double

  • Video bij:Vervoerders overwegen proef met 32 meter A-Double