Lichtgewicht B-Quin Road Train

Het Australische MLG Oz heeft een nieuwe, zogenaamde B-quin roadtrain combinatie op de weg gezet. Nu zijn roadtrains niks nieuws in Australië, maar het gaat hier om een lichtgewicht set trailers. 

Het totaalgewicht van de combinatie mag de 148 ton niet te boven gaan in het gebied waar deze combinatie rijdt. Om toch vijf 20 voet containers met ieder 23 ton aan lading te vervoeren moest de combinatie superlicht gebouwd worden. Daar is trailerbouwer Bruce Rock in geslaagd door gebruik te maken van vier link trailers en een volgtrailer zonder opleggerschotel. De geladen containers worden met een kraan op de trailers gezet, en op die manier worden ze ook gelost. Aangezien er nooit aangedockt hoeft te worden zijn de link trailers dan ook niet voorzien van een schuifsysteem. Op die manier is er heel veel gewicht bespaard.

Trailerbouwer Bruce Rock is er dan ook in geslaagd om het totaalgewicht van de combinatie, inclusief de 8x4 trekker op 34 ton te houden. Wat we kunnen leren van de Australiërs is dat zo'n link trailer niet altijd een schufsysteem hoeft te hebben. Ook in Europa komt het voor dat opleggers vrijwel nooit van achteren, maar met een kraan of bijvoorbeeld van de zijkant geladen en gelost worden. Een link trailer zonder zo'n schuifsysteem is aanzienlijk lichter en goedkoper te bouwen dan een schuivende oplegger. 

DEEL HET