Lichte, aluminium kippers van Meierling naar Nederland

De Duitse trailerfabrikant Meierling start met de export van aluminium kippertrailers naar Nederland. Het bedrijf is in Duitsland succesvol met deze lichte trailers in met name het bouwsegment.

Het kenmerk van de trailers is een aluminium chassis dat geheel in huis vervaardigd wordt. Ook de opbouw kan in aluminium geleverd worden. Klanten kunnen door voor aluminium te kiezen, honderden kilo's laadvermogen winnen. Maar zulke trailers zijn in aanschaf ook duurder. "Die reactie begrijp ook", zegt de Nederlandse algemeen directeur van Meierling David Henckens. "We vragen daarom om te kijken naar de kosten per kilometer. Per kilometer kan een vervoerder met onze kippers veel meer meenemen. De terugverdientijd is daardoor, ondanks de hogere aanschafprijs, veel  korter. Bovendien gaat een aluminium chassis langer mee."

Meierling richt zich wat Nederland betreft in eerste instantie op kippers met een volume van 24 kuub, waarbij sprake is van een aluminium chassis met een stalen opbouw en op bulkcontainers die gekipt moeten worden. "We kunnen die opbouw in Hardox-staal leveren en we kunnen ook een in eigen beheer geproduceerde laadbak monteren uit aluminium", aldus Henckens. "Een compleet uit aluminium opgebouwde trailer weegt 4130 kg. Kies je voor een stalen laadbak, dan weegt zo'n trailer 5450 kg." Henckens zegt van alle typen kippers die het kan leveren, te beschikken over exploitatieberekeningen.

Geïsoleerd

Bij het aanbod hoort onder andere ook een drie-assige kipper bij voor het vervoer van asfalt met thermo geïsoleerde zijwanden, inclusief kopschot en achterklep, een zogeheten 'Thermo Mulde'. Meierling maakt hierbij gebruik van zwevende kunststof zijpanelen, die geen ongewenste bollling van de buitenplaat veroorzaken. Deze trailer komt uit op een leeggewicht van 4890 kg.  en heeft een laadvermogen van bijna dertig ton.

Daarnaast levert Meierling een Combi Mulde met zogeheten Triclad techniek, een techniek die uit de scheepvaart afkomstig is en waarmee staal en aluminium aan elkaar bevestigd kunnen worden, wederom om gewicht te besparen in het bouwsegment.

Gewichtsproblemen

Meierling richt zich vooral op Nederlandse klanten die niet met het gewicht uitkomen bij gebruik van hun huidige transportmaterieel. "Die vervoerders willen we dus 24 kuubs trailers aanbieden en  containerchassis met een kipinstallatie. We hebben als Meierling voldoende ervaring met deze trailers en appartuur. We exporteren ze al naar België, Italië en Zwitserland en kunnen de trailers in uiteenlopende chassisvarianten leveren."

Aftersales

Henckens zegt dat sinds Meierling deel uitmaakt van de Emons Groep, dat is sinds 2012, het bedrijf er ook flink op vooruit is gegaan wat betreft aftersales. "Denk dan aan een verhuurafdeling voor klanten die een lichte trailer willen uitproberen. Ook hebben we beschikbaarheid van onderdelen drastisch verbeterd." Volgens David Henckens is de levertijd bij Meierling met drie maanden prima te overzien. "Hebben ze  gewichtsproblemen met Meierling eenmaal opgelost, dan hoeven ze nooit meer anders. Gebruikte Meierling trailers zijn daarom nauwelijks te vinden, de levensduur moet in decennia uitgedrukt worden."   

DEEL HET